Schimbare majora pentru romanii care primeau tichete de masa, tichete cadou sau vouchere de vacanta: noi reguli, de luna aceasta
tichete de masatichete cadouvouchere vacanta
Angajatii romani care beneficiau de tichete de masa, de cresa culturale, cadou si voucherele de vacanta, trebuie sa stie faptul ca, incepand de luna aceasta, regulile se vor schimba. Vor disparea tichetele clasice, emise pe suport de hartie. Acestea vor fi inlocuite cu tichete digitale.
Aceasta masura este prevazuta de textul OUG 130/2021 din 17 decembrie 2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative publicata in Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021.
Mai exact, ne spune legiulitorul, tichetele de masa, tichetele de cresa, tichetele culturale si, respectiv, tichetele cadou vor fi emise doar in format electronic.
Tichetele pe suport hartie pot fi folosite in continuare, pana la expirarea perioadei de valabilitate
Important de mentionat este ca biletele de valoare pe suport hartie, emise pana la data de 31 ianuarie 2022, isi mentin valabilitatea pana la expirarea datei de valabilitate.
"Sunt modificate, in vederea unei mai bune aplicari, prevederile art. 28 alin. (1) lit. h) potrivit carora constituie contraventie comercializarea de catre salariati si/sau de catre unitatile de alimentatie publica, magazinele alimentare, cantinele-restaurant, bufetele sau orice alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare, cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective, a tichetelor de masa contra unor produse, altele decat cele alimentare, in sensul eliminarii trimiterii la categoria salariatilor, tinand cont de faptul ca, la art.28 alin.(1) lit. g) este reglementata o contraventie cu un continut similar, respectiv fapta de a comercializa oricare dintre tipurile de bilete de valoare contra unei fractiuni de pret sau a altor bunuri/servicii decat cele stabilite prin lege", puncteaza initiatorii masurilor.
"In situatia actuala extraordinara, cauzata de pandemia de COVID-19 si riscurile asociate acesteia, pentru a nu pune in pericol sanatatea populatiei a fost recomandata efectuarea platilor fara numerar, prin mijloace moderne de plata, precum cardurile sau platile online. Utilizarea cat mai extinsa a cardurilor reprezinta o solutie a carei eficienta este dovedita in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si care astfel asigura, implicit, cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Acordarea biletelor de valoare pe suport electronic unui numar cat mai mare de beneficiari va conduce la cresterea retelei de acceptare, inclusiv in mediul rural, fapt care va impacta pozitiv si numarul de plati facute cu alte tipuri de carduri si pe cale de consecinta, va constitui o masura in plus in combaterea fraudei fiscale, prin stabilirea trasabilitatii fluxurilor banesti", se precizeaza in nota de fundamentare.