Scenariul recesiunii baga spaima in investitori si aduce scaderi pe bursele europene
recesiunebursainvestitii la bursapiata financiara
Investitorii sunt tot mai tematori cu privire la posibilitatea aparitiei unei recesiuni, pe fondul multiplelor crize care macina economiile mondiale, in ultimele luni. Temerile lor se reflecta pe pietele financiare, care au trecut marti pe scadere.
"Indicele Stoxx Europe 600 a coborat cu pana la 1,8% in prima parte a tranzactiilor, intrerupand un avans de trei zile consecutive (...)
Stoxx 600 se deprecia cu 1,68% in jurul pranzului, cu scaderi pe toate marile burse: -1,33% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -2,22% pentru DAX de la Frankfurt si -1,88% pentru referinta CAC 40 de la Paris. Indicele FTSE MIB de la Milano consemna un declin de 2,42%, iar IBEX 35 de la Madrid se deprecia cu 1,76%. La Bucuresti, indicele BET se deprecia cu 0,51%", arata o analiza
Profit.ro.
Perspectiva recesiunii e cea mai mare temere a investitorilor, in acest moment, noteaza analistii. De altfel, nici perspectiva inflationista nu e de natura sa ii linisteasca pe investitori. In paralel, se consemneaza scaderi si la contractele futures pe atiunile americane si preturile petrolului.
Cat de intemeiate sunt ingrijorarile investitorilor? Ne apropiem de recesiune?
"Un sondaj recent al Financial Times si al Universitatii din Chicago arata ca aproape 70% dintre economistii intervievati prevad ca economia SUA va intra in recesiune in 2023. Factorii determinanti sunt tensiunile geopolitice, cresterea costurilor energiei, cresterea asteptarilor inflationiste si presiunile salariale induse de piata limitata a fortei de munca.
Insa recesiunea nu este inevitabila. Economia mondiala este inca prognozata sa creasca aproape de 3% in acest an, ceea ce reprezinta un obstacol semnificativ in fata unei incetiniri. Consumatorii sunt intr-o forma buna, multi au inca economii din perioada de pandemie, iar companiile continua sa se descurce bine, avand profituri in crestere. Vanzarile de pe burse creeaza oportunitati de investitii.
Din punct de vedere statistic, in medie o piata bull - una de crestere - este de peste 4 ori mai mare si dureaza de patru ori mai mult decat o piata bear - de scadere. Incetinirea economiei va reduce in cele din urma inflatia si va crea premizele unei cresteri mai durabile a PIB-ului si a profiturilor in viitor", explica analistul eToro, Bogdan Maioreanu, care tine sa puncteze faptul ca "valorile mai scazute ale pietelor bursiere din prezent, pregatesc cresterile din viitor".
Foto: pixabay