Scenariul pestei porcine se repeta, de data aceasta cu oile
pesta porcina africanaporcioianimaleepidemiesibiudsv
Autoritatile sanitar veterinare anunta ca, in aceste zile, cateva sute de oi urmeaza sa fie omorate. In ultimele luni, la noi in tara, au fost ucisi peste 350.000 de porci, din cauza pestei porcine africane.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu a informat, la solicitarea Ziare.com ca, in judet, s-a inceput uciderea a sute de animale, in incercarea de a stinge 5 focare de scrapie.
Deja au fost ucise oi din localitatile Salcau si Bogatu-Roman. In plus, urmeaza sa se sacrifice inca 98 de rumegatoare din localitatea Presaca. Si asta nu e tot. Potrivit informatiilor comunicate de DSVSA Sibiu, in prezent se face evaluarea genetica a mai multor turme din localitatea Loames. In functie de rezultate, se vor selecta animalele cu gene slabe care vor fi ucise, tot in incercarea de a opri raspandirea scrapiei.
Si in Mures, judet vecin cu Sibiul, scrapia incepe sa creeze mari probleme. Deja 2.000 de animale au fost ucise la Sovata, iar alte 1.200 urmeaza sa fie sacrificate, cel mai probabil in cursul saptamanii acesteia, la Ludus.
Scrabia este mai usor de controlat decat pesta porcina africana
Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari da asigurari romanilor care au oi ca boala de care ar suferi animalele nu se compara cu pesta porcina. Scrabia ar fi mult mai usor de tinut sub control.
"Scrapia exista de multi ani in Romania, nu s-a descoperit acum. Mai demult se considera ca e de origine virala, ulterior s-a constatat ca e vorba, mai degraba, de un prion (agent infectios de natura proteica - n.red.) . Nici acum nu e foarte clar, de fapt. Oricum, boala se transmite, in principal, genetic, iar cei responsabili de transmitere sunt berbecii.
Exista programe menite sa impiedice aparitia bolii. Spre exemplu, exista un program de testare a berbecilor. Acestora li se ia sange si, in cazul in care la teste se depisteaza gena alela (care determina trasaturi diferite -n.red.), berbecul este ucis, iar proprietarul, despagubit.
Daca, totusi, boala apare, se fac testele de laborator si se lichideaza exploatatia respectiva, dupa o procedura cat se poata de clara. Iar fermierii sunt despagubiti pentru animalele care se sacrifica. Exista si un regulament european care reglementeaza aceste lucruri, iar aplicarea masurilor se cofinanteaza cu bani europeni. Romania a achesat printre primele din regiune la aceste finantari, in urma cu mai multi ani. Eram direct interesati, de vreme ce avem multe oi.
Boala s-ar mai putea transmite si prin alimentatie. Adica un animal bolnav poate fi transformat in faina proteica, folosita apoi in hrana altor animale, care sa se contamineze si ele. Dar la noi, utilizarea fainii proteice in hrana rumegatoarelor e interzisa deja de prin anii 1970!
Scrapia e o boala pentru care nu exista nici tratament si nici vaccin. Dar, daca fermierii inteleg si comunica la timp autoritatilor cazurile, boala poate fi tinuta sub control fara probleme. Nu exista nicio asemanare cu pesta porcina africana si nu se poate vorbi despre conditii similare de transmitere sau despre posibilitatea producerii unor pagube similare.
E drept, interventiile impotriva pestei i-au sensibilizat pe oameni. De aceea, e bine sa explicam ca, in cazul scrapiei, nu vorbim despre acelasi tip de amenintare", a explicat dr. Viorel Andronie pentru Ziare.com.