Scandalul apei de la robinet din Bucuresti capata noi proportii. Este sau nu apa potabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scandalul apei de la robinet din Bucuresti capata noi proportii. Este sau nu apa potabila?
Scandalul apei de la robinet din Bucuresti capata noi proportii. Este sau nu apa potabila?
de Magda Florea la 31 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
apa novaapa potabila bucurestiapa robinet capitalaapa potabilascandal apa 2019

Primarul General al Capitalei a trimis, joi, Corpul de Control sa verifice compania Apa Nova si calitatea apei pe care o distribuie bucurestenilor. Directorul companiei da asigurari ca apa este potabila.

Gabriela Firea a declarat, joi in sedinta CGMB, ca a dat o dispozitie ca reprezentantii Corpului de Control al primarului general sa verifice situatia de la Apa Nova. La randul sau, directorul adjunct al companiei a spus ca apa nu reprezinta un pericol si nu stie de ce MS a recomandat evitarea ei.
 
"Am luat toate masurile care sunt printre atributiile Primarului general, am dat o dispozitie ca reprezentantii Corpului de Control al primarului general sa inceapa o verificare a celor intamplate. Am solicitat Apa Nova informatii suplimentare. (...) Fac apel la toate autoritatile statului (...) sa aflu mai multe informatii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova sa fie nevoita sa curete apa cu clor, de ce nu am fost informati? Institutiile sa mearga si la cauza”, a declarat primarul Gabriela Firea, in sedinta CGMB de joi.

Directorul adjunct al Apa Nova: Apa de la robinet este potabila

 
La randul sau, directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a spus, tot in sedinta CGMB, ca apa de la robinet este potabila.
 
"Rezultatele probelor prelevate incepand cu 29 ianuarie - 29, 30 si 31 ianuarie nu indica depasiri ale clorului. (...) In fapt, a existat, intr-adevar o depasire pe Arges a indicatorului amoniu, (...) iar masura cea mai rapida a fost o crestere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Aceasta doza de clor un pic crescuta a dat, in anumite puncte din Sectorul 6, un miros de clor. Ulterior, in secunda 2, am trecut la alimentarea orasului Bucuresti preponderent din Dambovita, am atenuat orice alta posibla poluare a surselor de apa din Arges. Monitorizam incontinuu tot ce se intampla in reteaua de distributie, apa este potabila”, a spus directorul adjunct al Apa Nova.
 
Referitor la recomandarea Ministerului Sanatatii, potrivit careia trebuie evitata folosirea apei publice, reprezentantul Apa Nova a spus ca nu cunosc informatiile pe care institutia se bazeaza.
 
"Nu cunoastem pe ce se bazeaza Ministerul Sanatatii, nu am primit nicio notificare legata de o eventuala problema in reteau de distributie. Noi va garantam ca tot ce facem, facem cu profesionalism si nu exista niciun pericol”, a mai spus Savin.
 
Precizarile vin dupa ce Apa Nova a informat joi dimineata ca rezultatele analizelor efectuate reconfirma si atesta potabilitatea apei distribuita de companie consumatorilor. Distribuitorul de apa mai mentioneaza ca a crescut concentratia de clor din cauza topirii zapezii si a ghetii, insa valorile sunt in limitele normale.
 

Apa Nova transmite cetatenilor ca apa distribuita intruneste conditiile de calitate

 
″In spiritul valorii de baza care guverneaza compania noastra si anume responsabilitate fata de client, Apa Nova Bucuresti a suplimentat, incepand cu seara zilei de 30.01.2019, numarul si frecventa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile in sectoarele 5 si 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate in ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei produsa si distribuita de catre compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucuresti. Expertiza operatorului a permis punerea in aplicare a solutiilor tehnice necesare pentru gestionarea in conditii de siguranta a furnizarii serviciului de apa potabila”, anunta compania.
 
Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg /litru, ceea ce inseamna ca in apa potabila, trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori. Prezenta clorului in apa potabila este deci o necesitate si o garantie ca apa este conforma din punct de vedere microbiologic. In plus, o certitudine pentru consum in siguranta a acesteia. In alte state, spre exemplu, normele impun concentratii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranta (de exemplu, SUA), explica Apa Nova.
 

Intreg scandalul a pornit miercuri, dupa ce Ministerul Sanatatii a interzis populatiei sa foloseasca apa de la robinet


Scandalul apei din Bucuresti a pornit in urma declaratiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii, prin care indruma cetatenii sa nu foloseasca apa de la robinet nici pentru baut sau prepararea hranei, dar nici pentru igiena personala.
 
Potrivit Ministerului Sanatatii, apa care circula prin conductele Capitalei ar fi fost tratata cu o cantitate de clor mai mare decat de obicei. Desi nu exista vreun risc in ceea ce priveste sanatatea populatiei, specialistii le-au recomandat bucurestenilor sa nu o foloseasca la gatit pana cand nu vor fi gata si analizele parametrilor microbiologici.
 
Specialistii ii sfatuiesc insa pe bucuresteni sa nu foloseasca apa de la robinet nici macar pentru igiena personala.
 
“Poate pentru igiena personala nu as fi chiar incantat sa ma spal pe dinti. As folosi apa plata. Mi se pare ciudat sa nu poti sa ai apa potabila in Bucuresti, in 2019.”
 
Potrivit autoritatilor, Apa Nova ar fi folosit, in 29 ianuarie, o cantitate mai mare de clor pentru tratarea apei potabile dupa ce raul Arges a fost poluat cu amoniu in urma topii masive a zapezilor.

Pintea da inapoi dupa ce MS a recomandat ca apa din Bucuresti sa nu fie folosita: Nu am spus ca apa nu este potabila

 
Sorina Pintea a declarat ca asteapta rezultatele finale ale apei din Bucuresti, precizand ca in comunicatul Ministerului transmis presei nu a spus ca apa nu este potabila, ci ca are un nivel ridicat de clor si ca poate provoca disconfort persoanelor care au probleme medicale.
 
"Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat, constantand o depasire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova impreuna cu o adresa prin care i se cerea acesteia sa posteze pe site ca depasirile de clor sunt peste limitele legale admise si ca se recomanda nefolosirea in acest moment a apei. Lucru care nu s-a intamplat. (...) Nu am spus nicio clipa ca apa nu este potabila. Intre apa cu nivel de clor ridicat si apa potabila este o diferenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
 
Potrivit ministrului, in cursul serii de miercuri, a convocat specialistii care au consultat ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru a transmite ulterior recomandari catre populatie.
 
"Stiind ca responsabil fiind de sanatate publica trebuie sa informam populatia din Sectoarele 5 si 6 care este rezultatul probelor pe care inspectoriii pe care le-au prelevat. Am transmis in comunicat ca, daca populatia consuma apa cu un nivel de clor depasit, acest lucru nu influenteaza sanatatea pe termen scurt sau pe termen lung, dar poate sa provoace persoanelor care au alergii, persoanelor care sufera de astm bronsic, disconfort sau chiar agravarea simptomelor si am recomandat - nu am obligat - populatiei sa nu foloseasca apa de la robinet nici pentru igiena personala, nici pentru consum. Am considerat necesar ca fiecare trebuie sa ia o decizie cunoscand faptele”, a mai spus Pintea.

Citeste si: Zona euro se cutremura: Prima tara care intra in recesiune

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x