Saracia se va acutiza in toata Europa, pe masura ce dolarul american devine tot mai puternic
saraciedolar americaneuro dolareuropa
Dupa cum relatam intr-un material anterior, euro a atins paritatea cu dolarul, marti, acest lucru intamplandu-se pentru prima data in ultimele doua decenii.
Inflatie mare si scaderea puterii de cumparare in Europa
De exemplu, e asteptata o degradare a puterii de cumparare si
o crestere a inflatiei, dat fiind faptul ca aproape jumatate din toate bunurile importate in zona euro sunt facturate in dolari, comparativ cu mai putin de 40% in euro.
Ca referinta, petrolul si gazele sunt platite in mod traditional in dolari, iar pretul pentru aceste doua materii prime a explodat in ultimele luni, ca o consecinta a razboiului din Ucraina.
Ce inseamna toate acestea? Ca este nevoie de mai multi euro pentru plata unei cantitati echivalente de bunuri in dolari.
"Bunurile importate devin mai putin competitive, concureaza intre ele si deci devin mai scumpe, ceea ce alimenteaza inflatia si erodeaza puterea de cumparare a gospodariilor", sustine Isabelle Mejean, profesoara la Sciences Po.
Efecte in turism
Conform economistului BNP Paribas, William De Vijlder, deprecierea euro in fata dolarului american va "reduce turismul european in special spre SUA".
Astfel, vizitatorii europeni vor trebui sa cheltuiasca mai multi euro pentru a cumpara suma echivalenta in dolari, impingand substantial costul total al calatoriei lor in Statele Unite, dar si in alte tari ale caror monede sunt legate de dolar, precum Qatar sau Iordania. Pe de alta parte, vizitatorii in Europa din SUA, Qatar si Iordania vor profita de pe urma cursului de schimb deoarece dolarii lor le vor permite sa cumpere mai mult in zona euro comparativ cu situatia de dinainte.
Nici companiile nu scapa neafectate
"Companiile care exporta in afara zonei euro profita de pe urma deprecierii euro pentru ca preturile lor devin mai competitive atunci cand sunt convertite in dolari”, spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance.
"In schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate", a completat expertul.
In cazul mestesugarilor locali, dependenti de materii prime si energie, dar care exporta putin, euro mai slab poate duce la o adevarata explozie a costurilor.
Cel mai mare castigator in urma scaderii cursului de schimb al monedei euro sunt sectoarele de productie orientate spre export, cum ar fi industria aerospatiala, auto, bunuri de lux si industria chimica.
Cresterea economica si datoriile tarilor
Deprecierea euro in fata dolarului face ca preturile din afara zonei monedei unice sa fie mai competitive, stimuland teoretic exportul de bunuri si servicii europene in strainatate.
Dar efectul pozitiv poate fi atenuat de cresterea preturilor marfurilor in urma razboiului din Ucraina, in special in economiile orientate spre export, cum ar fi Germania.
Efectul asupra rambursarii datoriilor este mai putin clar
Cu cat ritmul cresterii economice este mai mare, cu atat o tara isi poate rambursa mai repede datoria, a spus Mejean de la Sciences Po Paris. Dar numai cu conditia ca pietele financiare sa considere datoria europeana suficient de sigura si ratele dobanzilor sa ramana scazute.
Pentru tarile care emit datorii in dolari, scaderea valorii euro in raport cu dolarul creste costul rambursarii datoriilor.
Avem si efecte asupra bancilor centrale. Banca Centrala Europeana, de exemplu, ar putea fi stimulata sa aplice o politica monetara mai agresiva, sa creasca dobanzile intr-un ritm mai alert.