SAR: Romania ar trebui sa adopte moneda euro dupa 2020
romaniaeuromonedaadoptiecrizazona euro
Specialistii considera ca Romania nu ar trebui sa adopte moneda euro mai devreme de anul 2020. Reprezentantii Societatii Academice Romane sustin ca aceasta este data realista, din punct de vedere al convergentei reale si al coturilor.
O data realista pentru adoptarea euro in Romania ar fi dupa 2020, din punct de vedere al convergentei reale si al costului pe care aceasta il presupune, se arata in "Raportul anual de analiza si prognoza pe anul 2012", elaborat de Societatea Academica din Romania (SAR) si prezentat joi, in cadrul unei conferinte de presa.
Adoptam mai repede euro, nu vom inregistra crestere economica
Reprezentantii SAR sustin ca, in acest fel Romania va avea sansa sa beneficieze din plin de cresterea economica din afara zonei euro si, in acelasi timp, sa se restructureze economia. Altfel, exista riscul ca in perioada de boom tara noastra sa acumuleze aceleasi dezechilibre ca in cazul PIIGS si in perioada de ajustare Romania sa fie exact unde sunt astazi Grecia si Portugalia.
Potrivit specialistilor, teoretic aderarea la zona euro ar trebui sa conduca la cresterea volumului exporturilor catre aceasta zona.
Industria exporturilor trebuie sa fie mai competitiva
"Dar, cum competitivitatea produselor romanesti nu ar mai putea fi imbunatatita printr-un curs de schimb depreciat, ar fi nevoie de o industrie a exporturilor mult mai productiva. In prima faza exista riscul ca exporturile Romaniei catre statele din zona euro sa scada dupa aderarea la Uniunea Monetara. Experienta tarilor din zona euro arata ca este foarte greu sa treci din postura de importator net in cea de exportator net odata cu intrarea in Uniunea Monetara. Adoptarea monedei euro in 2015 ar pune economia Romaniei in competitie cu celelalte tari din zona euro, ea pornind de la o pozitie mult mai dificila decat cea in care au fost tarile PIIGS", se arata in documentul elaborat de SAR.
Restructurarea rapida inseamna somaj
Potrivit sursei citate, in aceasta situatie Romania va fi fortata ori sa se restructureze foarte rapid, ceea ce va insemna somaj si crestere economica redusa, ori sa acumuleze dezechilibre de genul celor vazute la tarile PIIGS: cresterea deficitelor externe si a datoriei publice.
Analistii sustin ca, chiar si in cazul acumularii de deficite si datorie publica, la un moment dat tot este nevoie de o restructurare reala a economiei pentru a creste competitivitatea.