Salarizarea bugetarilor: noul proiect legislativ intra in dezbatere publica la 15 mai 2016
salarizare bugetariministrul munciisporuri si indemnizatii
Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a initiat dialogul cu ceilalti parteneri sociali, in vederea elaborarii unui nou act normativ de salarizare a bugetarilor. Acesta urmeaza sa intre in dezbatere publica la data de 15 mai 2016.
In urma Consiliului National Tripartit, ce a avut loc la data de 22 aprilie 2016, Ministrul Muncii a declarat faptul se preconizeaza adoptarea unei ordonante de urgenta pana la data desfasurarii alegerilor generale.
In cadrul declaratiei de presa ulterioare, Dragos Pislaru si-a afirmat intentia de a imbunatati conditiile salariale ale persoanelor celor mai defavorizate din sistemul bugetar "Avem un sistem gandit in 2010, care a stabilit niste echivalente. In reforma ulterioara din proiectul de lege, toate aceste echivalente vor fi avute in vedere. Nu vom putea trata diferentiat sau preferential o anumita familie ocupationala.
Guvernul si-a asumat existenta unor echitati in sistemul salarial si incearca sa vina cu solutii in dialog deschis cu partenerii sociali."
Atat Ministrul Muncii cat si Purtatorul de cuvant al Guvernului au atras atentia asupra faptului ca sporurile si indemnizatiile nu vor fi "inghetate", dar nici nu vor suferi modificari. Ordonanta de urgenta nu modifica legea-cadru, ci reglementeaza in mod exclusiv salariile de baza.
Pislaru a subliniat si importanta respectarii principiului neutralitatii, in virtutea caruia niciuna din famillile ocupationale vizate nu este mai presus decat celelalte. "Cu ce difera acest proiect legislativ la care lucram fata de fosta abordare? In primul rand, recunoaste limita, capacitatea fiscal-bugetara pe care o avem.(..) Discutam de o suma care nu ar putea sa rezolve toate inechitatile din sistem. Este un proces in care nu va fi posibil ca toata lumea sa fie multumita.(..)Avem o datorie morala de a ne uita la cei care sunt cei mai afectati. "
De asemenea, acesta a discutat despre necesitatea reformei la nivelul intregii administratii publice: "Ordonanta trebuie sa fie corelata cu reforma administratiei publice pe care noi o avem in vedere. Nu se poate vorbi de reforma administratiei publice fara a asigura ca, la intrarea in sistem, oamenii sunt cat de cat motivati".
Se preconizeaza adoptarea noului act normativ in termen de maxim 6 luni. "Nu exista la aceasta ora un text de ordonanta pus in discutie. Daca nemultumirile care vor rezulta vor fi mai mari decat beneficiile, nu vom merge cu acest proiect de ordonanta mai departe", a precizat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Sursa:
mmuncii.ro