Salariul minim ar putea creste in Romania, iar banii in plus NU vor fi impozitati
salariul minimmajorare salariu minimsalariu minim 2022
In contextul scumpirilor accelerate din ultima perioada, pe romanii cu venituri mici apasa poveri economice foarte grele, motiv pentru care se cauta solutii, astfel incat acestia sa beneficieze de venituri mai mari.
Una dintre variantele luate in calcul de Guvern ar fi acordarea posibilitatii ca firmele sa poata majora salariile minime cu 200 de lei. Acesti bani ar urma sa nu fie impozitati si, prin urmare, sa ramana, in integralitate, in buzunarul angajatului. De asemenea, o alta forma a acestei masuri ar viza majorarea directa cu 200 de lei a salariului minim brut pe tara, fara ca decizia sa mai fie lasata la latitudinea mediului privat.
Despre aceasta masura tocmai a vorbit ministrul Muncii, Marius Budai. Oficialul a transmis ca "avem in calcul majorarea cu 200 de lei, sau sa acordam posibilitatea mediului privat sa acorde acei 200 de lei in plus la salariu, dar fara ca acei bani sa fie taxati".
Luni vom afla varianta finala asupra careia Guvernul va cadea de acord
"Am avut si o lege in Parlament – si o vom redepune pentru ca a fost declarata neconstitutionala din alt punct de vedere, nu din punct de vedere al legii in sine – cu acele salarii minime diferentiate. Constitutia ne spune, asa cum ati spus, ca trebuie sa avem un salariu minim, si ne spune Constitutia ca salariul minim este o masura de protectie sociala.
Avem in calcul majorarea cu 200 de lei, sau sa acordam posibilitatea mediului privat sa acorde acei 200 de lei in plus la salariu, dar fara ca acei bani sa fie taxati. Sunt discutii pe care le avem, luni iesim cu varianta finala", a mai spus ministrul Muncii, la
B1 tv.
Despre formele de ajutor pe care le va lansa statul ca sa vina in sprijinul romanilor impovarati de scumpiri a vorbit, joi, si liderul PSD, Marcel Ciolacu.
"Este prima oara cand vad o coerenta la nivel guvernamental. Vrem sa marim salariul minim in agricultura la 3.000 de lei, asa cum este in constructii. Romania a ramas granarul Europei, dar al doilea este Ucraina. Romania trebuie sa isi vada oportunitatile si sa se pregateasca pentru aceste lucruri", a declarat presedintele PSD, pentru
Digi24.
De asemenea, coalitia de guvernare va acorda romanilor cu venituri mici, dar si elevilor,
vouchere de la stat pentru a-si putea procura hrana, rechizite si chiar haine.
"Vouchere de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile, la doua luni, este un mecansim si un calcul. Primul lucru cand am intrat la guvernare a fost pachetul social, dupa a venit criza in energie. Nu exista un pret predictibil la energie electrica si la gaze. In acest moment in zona de energie avem un pret predictibil. Oamenii de afaceri isi pot face planul de business pe baza unor preturi predictibile. Este si normal sa vii acum si cu o latura sociala", a explicat Ciolacu.