Salariu minim european - Romanii, platiti mai bine datorita unui nou regulament de la Bruxelles?
salariu minim europeansomajajutor de somajcomisia europeanaparlamentul europeanagenda socialasalariu minimuniunea europeana
Comisia Europeana si Parlamentul European vor sa alcatuiasca o noua agenda sociala si de mediu, in aproximativ 100 de zile. S-a dat startul discutiilor, iar unul dintre cele mai ambitioase proiecte prevede introducerea unui salariu minim european, care sa reprezinte minimum 60% din salariul mediu national in fiecare stat membru.
Discrepantele salariale dintre statele din Centrul si Estul Europei fata de cele din Vest sunt uriase. Din acest motiv, migratia fortei de munca este masiva pe aceasta ruta, tot mai multi europeni din zonele sarace alegand sa munceasca in statele care platesc chiar si de cinci ori mai bine prestarea aceleiasi activitati.
Comisia Europeana si Parlamentul European vor sa construiasca o agenda sociala si de mediu ambitioasa. Vorbim despre proiecte si masuri care sa plece de la Bruxelles si sa fie adoptate de toate statele membre, astfel incat sa se reduca riscul de dumping salarial pe o piata a muncii fara frontiere, sa se sporeasca convergenta economica intre partenerii UE, iar europenii care se afla in risc de saracie sa fie salvati.
Unul dintre cele mai ambitioase proiecte vizeaza introducerea unui salariu minim european. Totusi, autoritatile europene spun ca obiectivul lor nu este de a stabili un salariu minim comun pentru intreaga UE, ci stabilirea salariilor minime in conformitate cu practicile traditionale ale fiecarei tari, fie prin negocieri colective, fie prin norme legale.
Oficialii europeni au de gand sa poarte discutii si in ceea ce priveste introducerea unui venit minim care sa garanteze conditii de viata decente tuturor cetatenilor vulnerabili, dar si nivelul somajului sau adoptarea unei alte forme de reasigurare sociala.
"Romania trebuie sa sustina introducerea unui salariu minim european"
Fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, este de parere ca "Romania trebuie sa sustina introducerea unui salariu minim european".
"Salariul minim european reprezinta solutia pentru a reduce decalajele intre cetatenii europeni. Permitand accesul la oportunitati egale si promovand standarde minime europene, putem crea Europa sociala si transforma Uniunea Europeana intr-un simbol al dezvoltarii si bunastarii la nivel global. Prin eforturile stangii europene, noua Comisie Europeana s-a angajat in fata Parlamentului European sa introduca salariul minim european. Din pacate, dreapta actioneaza, in continuare, strict in defavoarea acestui deziderat.
In Uniunea Europeana, 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim la nivel national. Conform statisticilor europene, la inceputul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut este in valoare de 2.141,99 euro (1.834 euro net / luna), in Luxemburg, iar la polul opus cel mai mic salariu este de 312 euro (242 euro net / luna), in Bulgaria.
In Romania, in prezent salariul minim brut este de 468 euro (283 euro net / luna), respectiv 524 euro (315 euro net / luna) pentru angajatii cu studii superioare. La nivelul statelor Uniunii Europene, tara noastra a inregistrat in ultimul deceniu cea mai ampla crestere a salariului minim la nivel national, crestere accentuata in ultimii doi ani de guvernare social-democrata, in ciuda opozitiei partidelor de dreapta (majorarea salariului minim net a fost de 36% intre 2016 si 2019)", transmite Victor Negrescu intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Citeste si:
OMS: Noul coronavirus din China s-ar putea raspandi in intreaga lume. Spitalele trebuie sa se pregateasca
Salariul minim european ii garanteaza angajatului ca poate supravietui de la o luna la alta
Potrivit lui Negrescu, introducerea salariului minim european ar avea numeroase efecte benefice la nivel socio-economic, precum:
-
reducerea decalajelor intre statele membre si in interiorul statelor membre;
-
standarde si conditii minime de trai pentru cei care lucreaza;
-
angajatului platit cu salariul minim sa poata supravietui din sumele incasate;
-
reducerea somajului voluntar cauzat de nivelul salarial prea mic si, in consecinta, degrevarea bugetelor nationale de anumite cheltuieli;
-
limitarea exodului social si fenomenului de brain drain;
-
colectarea unor sume suplimentare la buget pentru noi investitii si servicii sociale;
-
o distributie mai echitabila a profiturilor la nivel european.
"Crearea unui salariu minim european reprezinta lupta stangii europene de aproape douazeci de ani si a reprezentat unul din obiectivele asumate de Partidul Socialistilor Europeni si Partidul Social Democrat cu ocazia alegerilor europene.
Romania trebuie sa sustina introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei nationale, pentru a permite antreprenorilor locali sa isi adapteze activitatea, reprezentand 60% din media salariala nationala la nivelul fiecarui stat membru", a mai spus Negrescu.
Cat ar primi romanii daca s-ar introduce salariul minim european in 2020
Conform calculelor fostului ministru al Afacerilor Europene, la un salariu mediu de 5.429 lei brut (3.324 lei net) in Romania, in 2020, 60% ar insemna 3.257 lei brut / aprox. 690 euro (1.994 lei net / aprox. 420 euro).
Citeste si:
Lucian Bode: Alegerea managerilor companiilor se va face de acum inainte pe criterii de competenta