Salariu minim 2021: Cu cat vor creste veniturile romanilor
salariu minim 2021cresteri salariale
La inceputul saptamanii, Guvernul a purtat negocieri cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, pe tema salariului minim in 2021. Conform declaratiilor premierului Ludovic Orban, acesta va fi majorat anul viitor in functie de evolutia economiei.
Premierul spune ca Executivul pe care il conduce urmareste sa adopte o majorare care sa fie sustinuta de realitatea economica, in functie de rata inflatiei, cresterea productivitatii si alti factori economici.
''Obiectivul nostru este sa nu fie afectate locurile de munca, mai ales in aceasta perioada in care companiile se confrunta cu dificultati din cauza crizei sanitare'', a explicat primul ministru.
Concret, suma cu care va creste salariul minim in 2021 va fi stabilita in urma unei analize pe care o va efectua un grup de lucru format din experti ai patronatelor, sindicatelor si Guvernului. Acest grup va fi infiintat la propunerea primului ministru si va avea ca obiectiv sa stabileasca cuantumul cresterii salariului minim pe economie incepand din 2021 pentru o perioada de patru ani.
Citeste si:
CFA Romania: Leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni pana la un curs de 5.01 pentru un euro
Sindicalistii cer o majorare cu 100 de lei brut
Sindicalistii cer o majorare a salariului minim pe economie de 100 de lei brut, insa suma nu e imbratisata de antreprenori, care spun ca nu au de unde sa ofere acesti bani, in conditiile in care pandemia de coronavirus continua sa puna presiuni pe firme si a afectat considerabil multe domenii de activitate, carora le va fi dificil sa se redreseze.
Intr-o conferinta de presa din 14 noiembrie, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a dat asigurari ca salariul minim va fi majorat, insa nu a spus care va fi suma cu care acest venit va creste din 2021.
''As vrea sa pastram totusi o formula pe care sa nu o mai modificam. Vreau sa scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formula care cred ca este foarte buna, e transparenta, toata lumea stie indicatorii si o formula care nu penalizeaza dinamica salariului minim in ani cum este acesta, in care ai o contractie sau ai o scadere a economiei. As merge pe pastrarea acestei formule si pentru anii viitori. Altfel, in momentul in care introduci politicul in negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie pe care nu le putem vedea imediat, dar care au repercusiuni pe viitor", a declarat Citu atunci.