Salariile se vor calcula dupa noi reguli, in functie de studii
salariimediul privatsalarii sistem publiccompaniifirmesalariu minim
38 de deputati ( PSD, PNL, USR, ALDE si UDMR) au depus la Senat un proiect de act normativ care prevede modificarea formulei de calcul a salariilor.
Proiectul "pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala" a fost depus saptamana trecuta la Senat. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, promulgat de Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial.
Din textul acestui proiect reiese ca angajatorii vor trebui sa tina cont de studiile pe care le are angajatul atunci cand vor negocia salariul, fiindca acesta se va calcula in functie de anumiti coeficienti de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregatire si studii.
"In vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficientii minimali de ierarhizare salariala", se arata in proiect.
Concret, in proiectul citat sunt reglementate 11 categorii de pregatire, de la muncitori necalificati, al caror salariu este cel minim, pana la absolventii de studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate, ale caror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.
Daca facem un calcul, tinad cont de valoarea salariului mimin brut din prezent, un muncitor necalificat va castiga 2080 de lei. Muncitorii calificati sau absolventii de liceu sau scoala profesionala ar ajunge la 2500 de lei. Cel putin dublu, adica 5200 de lei ar fi salariul brut pentru angajatii cu studii superioare.
In expunerea de motive semnata de cei 38 de deputati, se arata ca prin acest proiect se doreste reglarea inechitatilor dintre sectorul bugetar si mediul economic concurential.
In ultimii ani, salariile bugetarilor le depasesc chiar si de cateva ori pe cele din mediul privat. Analistii economici spun ca acest lucru nu ar fi neaparat o problema, daca munca la stat ar fi caracterizata de productivitate si competitivitate, lucru care nu se intampla, spun multi experti.
De asemenea, Romania se afla in topul tarilor UE cu cele mai mari cheltuieli bugetare, unele institutii sunt supradimensionate, iar aparatul bugetar este mult prea numeros si costitor in raport cu PIB-ul Romaniei.
Nu in ultimul rand, faptul ca unii functionari de la stat primesc mai multi bani decat angajatii sistemului privat, desi au aceleasi studii si aceleasi activitati in fisa postului, au starnit nemultumirea in sistemul privat.
Majoritatea oamenilor vor echitate, ca oamenii cu aceeasi pregatire profesionala, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, sa se bucure de aceleasi beneficii financiare sau chiar sa fie platiti in functie de performante.
Astfel, ar disparea discriminarile din piata muncii, iar statul ar economisi multi bani la buget, reducand cheltuielile ineficiente.
Puteti consulta aici
documentul proiectului legislativ.
O initiativa in acest sens a fost propusa chiar de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Oficialul a spus, saptamana aceasta, ca se impune o remaniere guvernamentala si o reducere a cheltuielilor bugetare.
Faptul ca Romania a ajuns la un nivel extrem de mare al cheltuielilor publice este o tema pe care Eugen Teodorovici o aduce frecvent in atentie, subliniind faptul ca este nevoie de o reducere a cheltuielilor.
Teodorovici a lasat sa se inteleaga ca numarul de Ministere este prea mare sau ca unele Ministere sunt supradimensionate, cu cheltuieli nejustificate.
"Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica, si poate sa faca o eficientizare in acea firma nu face cheltuiala. Poate ministerul are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala? Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu isi justifica prezenta in economie, atunci de ce sa le tinem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat si atarna de ani de zile in mod nejustificat”, a declarat Eugen Teodorovici, marti seara, la Antena 3, intrebat despre posibile restructurari bugetare.
Teodorovici a precizat ca va avea in vedere eficientizarea administratiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurari in alte domenii bugetare ca educatia sau sistemul medical.
Oficialul de la Finante a mai spus ca "O remaniere ar fi indicata mai repede si o restructurare a Guvernului, atunci cand, desigur, Parlamentul se va intoarce din vacanta, sau daca nu va fi convocat poate mai repede, pe final de august. Ar fi cel mai bine, pentru ca, de ce faci o remaniere? Sa aduci un ministru mai performant decat cel care este astazi in pozitie.(..) Poti face ambele. Si remanierea si partea de restructurare. Acolo unde nu schimbi ministerele si se impune o anumita remaniere, atunci poti face remaniere. Diferenta o faci in luna august cum spuneam, la final, pe restructurare, astfel incat oamenii sa se apuce de treaba. Adica nu faci in toamna ca sa se apuce oamenii cand?".
Teodorovici isi doreste implementarea unui plan de masuri de bun simt. Oficialul de la Finante ofera exemplul companiilor private, care atunci cand are o cheltuiala nejustificata, incearca sa o elimine, pentru a creste eficienta activitatii.
"Pe partea de cheltuieli publice: nu ne obliga legea si bunul simt, ca acei bani vin din zona privata? Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica sau poate face o eficientizare a activitatii in firma, nu o face? O face. Si eu spun ca poate ministerul acesta are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare, poate numarul de secretari de stat este foarte mare. Secretari de stat care aduc dupa sine si cabinete de consilieri, deci cheltuieli in lant. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala?", a explicat oficialul.
Oficialul de la Finante considera ca reducerea cheltuielilor prin masurile de bun simt despre care am vorbit mai devreme, necesita o aplicare urgenta, ca, in caz contrar, efectele negative ne vor afecta pentru ani de zile.
"Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu-si justifica prezenta in economie de ce sa le tinem in mod inutil? Astfel de masuri, daca nu se iau astazi, ele vor produce efecte negative pentru ani de zile. Acele companii de care vorbesc sunt companii care poate au un singur angajat, nu au activitate si atarna de ani de zile in mod nejustificat. Sunt foarte multe astfel de situatii. Nu ma pot gandi ca un om merge de dimineata pana noaptea la serviciu, aduce un ban familiei, nu conteaza ca e de stanga sau de dreapta, munceste pentru bani. Si sa ma uit in administratie cand o persoana sta, daca sta, pana la ora 16:00 si cat sta la program poate face altceva decat ce trebuie sa faca. Nu pot accepta acest lucru. Cu ocazia rectificarii bugetare vom veni si cu un plan de masuri pe care o sa-l prezentam doamnei prim ministru si Guvernului pentru a fi asumate. Repet, sunt masuri nu pentru ca nu sunt bani, sunt masuri de bun simt care trebuie luate indiferent daca ai bani sau nu", a mai sus Eugen Teodorovici.