Salariile romanilor, secrete intre colegi. Doar 5 din 10 angajati stiu cat castiga colegii lor, dar si-ar dori sa afle
salariisalarii secrete
Salariile inca reprezinta unul dintre secretele extrem de bine pastrate nu doar de catre angajatori in anunturile de recrutare, ci si intre colegi, la locul de munca.
O analiza recent efectuata pe piata muncii arata ca numai 5 din 10 angajati stiu cat castiga colegii lor, insa acelasi studiu indica o dorinta foarte mare a salariatilor de a cunoaste nivelul salarial al colegilor de munca.
Conform Reveal Marketing Research, peste o treime (38%) dintre angajatii care nu stiu ce salarii iau ceilalti muncitori din firma, si-ar dori sa afle cifrele!
Un alt aspect interesant este ca, pe masura ce inainteaza in varsta, pe angajati ii intereseaza tot mai putin nivelul salarial al celorlalti colegi, probabil pentru ca odata cu experienta ei deja beneficiaza de o remuneratie pe care o considera justa si adecvata asteptarilor lor.
Analiaz arata ca ei mai interesati sunt tinerii cu varste intre 18-24 ani (58%) si 25-35 ani (45%). Pe de alta parte, cei mai dezinteresati de acest tip de informatii sunt persoanele mature peste 55 ani (28%).
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online, in perioada 5 - 11 aprilie 2023, pe un esantion de 730 respondenti, iar eroarea maxima de esantionare este +/-3,6%, la un nivel de incredere de 95%.
Te-ar putea interesa si: Un pilon important al pietei imobiliare da semne ca schipateaza
Salariile nu vor mai fi confidentiale!
Parlamentul European aduce schimbari importante privind transparenta salariala, iar veniturile angajatilor vor fi "puse pe tapet", astfel incat vei ajunge sa afli cat castiga colegii tai de birou, fara sa-i intrebi.
"Pentru a contracara diferenta de remunerare intre femei si barbati, care se ridica la aproximativ 13%, desi cu variatii semnificative intre statele membre, noile norme – convenite cu Consiliul in decembrie 2022 – ar impune ca structurile de remunerare sa se bazeze pe criterii neutre din punctul de vedere al genului si sa includa sisteme de evaluare si clasificare a locurilor de munca neutre din punctul de vedere al genului. Anunturile de posturi vacante si titlurile posturilor vor trebui sa fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare sa fie realizate intr-un mod nediscriminatoriu.
In cazul in care raportarea salariala indica o diferenta de remunerare intre femei si barbati de cel putin 5% intr-o intreprindere, angajatorii vor trebui sa efectueze o evaluare comuna a salariilor in cooperare cu reprezentantii lucratorilor. Statele membre vor trebui sa instituie sanctiuni disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care incalca normele. Un lucrator care a suferit un prejudiciu ca urmare a unei incalcari a regulilor va avea dreptul de a solicita despagubiri. Pentru prima data, discriminarea intersectionala si drepturile persoanelor non-binare au fost incluse in domeniul de aplicare al noilor norme", a transmis Parlamentul European pe site-ul sau.
Foto: manager.ro