Salariile romanilor au crescut: in medie, un angajat primeste IN MANA 3.879 lei lunar
Institutul National de Statistica (INS) a publicat un nou raport privind evolutia salariilor din tara noastra. Analiza se refera la castigurile realizate de romani pana la finele lui 2021, dar cifrele continua sa fie, in linii mari, foarte relevante, conform analistilor, chiar daca de la 1 ianuarie 2021 numeroase categorii de salariati au beneficiat de majorari de venituri, printre ei numarandu-se si persoanele incadrate cu salariul minim pe economie, ce primesc acum 1.550 de lei "in mana", dupa o crestere de aproximativ 130 de lei net.
Conform INS, in luna decembrie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 6.327 lei, cu 383 lei, respectiv 6,4% mai mare decat in luna noiembrie.
De asemenea, castigul salarial mediu nominal net (bani in mana) a fost 3.879 lei, cu 7,2% mai mult decat in luna decembrie a anului 2020.
Angajatii case se bucura de cel mai mare castig salarial mediu nominal net lucreaza in in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (10.534 lei). In continuare, cele mai mici venituri le regasim in HoReCa - 1.922 lei.
Totodata, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului,cu 48,3%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 42,9%, si in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, intre 27% si 32,5%.
Te-ar putea interesa si: Profesor in Romania: din salariu, mananc zilnic de 16 lei. Daca ai cel mai inalt grad, mananci de 20 de lei in plus
De mentionat ca, in luna decembrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si reducerilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea de masini, utilaje si echipamente (-8%), respectiv in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) (-0,1%) .
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii economice, de somajul tehnic sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Ce se intampla cu salariile bugetarilor
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+0,6%). Castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta in invatamant (-1% ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,1%).