Salariile profesorilor cresc de la 1 iunie, iar deficitul bugetar mai sufera un soc. Se formeaza o gaura neagra de 2 miliarde de lei
salarii profesoriinvatamanteducatie
Greva dascalilor a dat rezultate. Guvernul a decis sa majoreze salariile angajatilor din invatamant, de la 1 iunie 2023. Totusi, pentru bugetul public decizia vine ca un soc. Avem deja un deficit accentuat, iar noile cresteri de salarii vor mai forma o gaura de 2 miliarde de lei.
Conform celor precizate in proiectul de ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri privind salarizarea personalului din sistemul national de invatamant de stat, publicata miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii, salariile de baza ale angajatilor din invatamant sunt majorate de la 1 iunie 2023. Cresterea reprezinta un avans din majorarea ce trebuia aplicata de la 1 ianuarie 2024.
Iata cum au decis guvernantii sa "stinga" revolta dascalilor si cati bani vor primi profesorii si ceilalti angajati din sistem, de la 1 iunie:
a) salariile de baza ale personalului didactic si personalului didactic auxiliar din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior cresc cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare functie;
b) salariile personalului nedidactic din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior sunt majorate cu suma 400 de lei brut pe fiecare functie.
Guvernul e de parere ca, majorand salariile profesorilor, va creste calitatea actului educational
"Educatia reprezinta o prioritate nationala reala la toate nivelurile, iar statul, mediul privat si cetatenii isi asuma impreuna responsabilitati pentru sustinerea acesteia. In acest context, se urmareste performanta si calificarea tuturor celor implicati: elevi, personal didactic si parinti, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, in care protejarea si afirmarea demnitatii umane au prioritate.
Personalul didactic reprezinta o categorie de actori educationali, cu rol strategic in asigurarea performantei la nivelul sistemului de invatamant. Pentru a excela intr-o serie de roluri specifice procesului de invatamant, personalul didactic trebuie sa isi adapteze in permanenta activitatea la realitatile unei Romanii moderne si la nevoile elevilor.
In acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar si personalului nedidactic din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior reprezinta o masura care sustine cresterea calitatii actului educational", se arata in nota de fundamentare a respectivului proiect.
Foto: manager.ro