S-a semnat primul contract colectiv de munca intre sindicate si bancheri: salariul minim in banci va fi de 2.500 de lei in urmatorii doi ani
salariu minimbancifinanciar bancarbancheri
Federatia Patronala a Serviciilor Financiare din Romania – Federatia FinBan si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci - FSAB au semnat primul Contract Colectiv de Munca din sectorul financiar-bancar. Prin acest acord s-a stabilit un salariu minim in banci de 2.500 de lei. Contractul este incheiat pentru o perioada de doi ani.
Vizati de noile conditii sunt peste 26.000 de salariati din institutiile financiare membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si ale Patronatului Leasingului si Creditului din Romania. Doar 8.500 angajati bancari sunt si membri de sindicat.
Bancile membre ale CPBR au impreuna peste 25.000 de salariati, in conditiile in care la sfarsitul anului 2016 numarul lucratorilor din sectorul bancar depasea cu putin 50.000. In cazul bancilor, este vorba despre angajatii BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit si BRD, cea din urma revenind recent in patronatul din care iesise in mai 2016.
Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, a explicat miercuri cateva din avantajele obtinute in urma negocierilor cu patronatele: "Am trecut prin doua etape - prima de tatonare, care a durat din ianuarie pana in iulie, in care ne-am pus mai degraba de acord cu principiile pe baza carora vom negocia. In a doua etapa, a negocierii propriu-zise, am obtinut cateva lucruri importante", spune Paraschiv.
Ce s-a obtinut dupa negociere?
Presedintele Sindicatelor din Asigurari si Banci spune ca principalul castig al negocierilor este reprezentat de pragul salarial minim in banci de 2.500 de lei.
"Am mai avut in vedere stabilirea unui prag minim al salariilor compensatorii, astfel: intre 1-5 ani vechime - se acorda un salariu compensatoriu. Intre 5-10 ani, doua salarii compensatorii, intre 10-15 ani vechime, iei trei salarii, iar peste 15 ani vechime - 4 salarii.
De asemenea, am mai reusit ca timpul de deschidere si inchidere a unitatii bancare sa fie contabilizata ca timp de lucru si intra in programul de lucru de 8 ore. Apoi, am mai reusit sa determinam partenerii sa inteleaga necesitatea pregatirii profesionale continue.
Astfel, daca un salariat identifica un curs de pregatire care poate aduce plusvaloare si companiei, atunci aceasta sa contribuie cu jumatate din suma necesara sustinerii cursului. Aceste drepturi vor fi modificate in timp si vor fi modificate in bine. Chiar si Guvernatorul BNR sustinea recent ca angajatii din banci sunt prost platiti si insuficient pregatiti. Tind sa-i dau dreptate", spune Paraschiv.
La eveniment au fost prezenti si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, si cel al BCR, Sergiu Manea, care au multumit tuturor celor care au facut posibil semnarea contractului colectiv, exprimandu-si sperantele ca acesta va duce la viitoare discutii in care fiecare parte semnatara sa puna pe masa negocierilor viitoare problemele din sistem pentru a fi rezolvate.