S-a schimbat Codul fiscal: ce se intampla cu amnistia sau taxarea inversa? Apar amenzi mai grele pentru contrabanda
codul fiscalamnistie fiscalataxare inversa
Executivul de la Bucuresti a adoptat, vineri 17 iunie, o OUG care modifica mai multe reglementari ale Codului fiscal. Sunt vizate, printre altele, prelungirea amnistiei fiscale din Ordonanta 6/2019, dar si introducerea unor amenzi mai dure pentru cetatenii care fac contrabanda. Totodata, Guvernul a decis si noi masuri pentru combaterea evaziunii cu TVA, prin prelungirea taxarii inverse. Despre toate acestea, discutam pe larg, in randurile de mai jos:
Astfel, in sedinta de vineri a guvernantilor, s-a hotarat, in primul rand, modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.
Actul normativ prevede prelungirea datei la care se raporteaza obligatiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 si care pot face obiectul restructurarii. Astfel, este prelungit, pana la 31 ianuarie 2023, termenul de depunere a notificarii privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare si, pana la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitarii de restructurare a obligatiilor bugetare.
Sunt excluse din sfera de restructurare urmatoarele obligatii bugetare:
-
obligatii bugetare principale si accesorii care reprezinta ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene, precum si taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata pentru care administrarea, cu exceptia inspectiei fiscale si a executarii silite, revine Autoritatii Vamale Romane;
-
obligatii bugetare ramase de plata ca urmare a unei restructurari care a esuat;
De retinut ca masura de restructurare se aplica si pentru obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal local, urmand ca autoritatea deliberativa existenta la nivelul unitatii administrativ-teritoriale sa stabileasca, prin hotarare, procedura de aplicare a acestei masuri.
O a doua masura a vizat modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei
Conform noilor reguli, sunt asimilate infractiunii de contrabanda colectarea, detinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscute ca provenind din contrabanda, daca sunt depasite anumite cantitati.
In al treilea rand, Guvernul a decis si modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
In domeniul TVA, este prelungit, pana la 31 decembrie 2026, termenul privind aplicarea taxarii inverse pentru:
livrarea de cereale si plante tehnice, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, livrarea de energie electrica si gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania, transferul de certificate verzi, furnizari de telefoane mobile, furnizari de dispozitive cu circuite integrate, furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.
ANAF explica faptul ca TAXAREA INVERSA este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata, prin exceptie de la regula generala conform careia persoana obligata la plata TVA este furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor.
In domeniul accizelor, proiectul de ordonanta de urgenta vizeaza:
-
introducerea in legislatia nationala a unei prevederi referitoare la pragul maximal al concentratiei alcoolice de 8,5 % vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte bauturi fermentate, necarbonatate sau spumoase.
-
majorarea pedepsei aplicate pentru infractiunea de contrabanda cu produse accizabile supuse marcarii cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Prin aceasta masura se are in vedere alinierea limitelor de pedeapsa cu cele de la infractiunea de contrabanda prevazuta de art. 270 alin. (2) lit. a) din Codul Vamal.
In cele din urma, vorbim si despre abrogarea unor dispozitii ale Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale
Deci, s-au abrogat dispozitiile privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale cuprinse in Ordonanta Guvernului nr.10/2015.
Conform motivelor expuse de guvernanti, se pare ca, in prezent, operatorii economici din Romania sunt dotati cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, in majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF si transmit zilnic informatii privind incasarile realizate de comercianti.