S-a dat legea mult asteptata de romanii exasperati de facturile mari: cum te poate ajuta, chiar de azi
prosumatorienergie electricafacturi energie electrica
In ultima zi din an, cand toti romanii erau preocupati de pregatirea mesei pentru Revelion, a fost publicata, in Monitorul Oficial al Romaniei, o Ordonanta de Urgenta "pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, precum si pentru modificarea unor acte normative".
Actul normativ a fost mult asteptat de romani, in conditiile in care se dovedeste a fi foarte util, in contextul actualelor scumpiri de pe pietele de energie. Concret, in baza acestei OUG, apare posibilitatea compensarii cantitative pentru micii producatori de energie electrica ce au instalatii fotovoltaice, de pana la 200 kW.
"Furnizorii vor fi obligati sa factureze doar diferenta dintre ce consuma prosumatorul din retea si ce livreaza in retea. In cazul in care cantitatile livrate le depasesc pe cele consumate din retea, ce ramane se poate compensa cantitativ in termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs in exces vara. Compensarea se face in regim de 1:1. Schema de compensare cantitativa este valabila pana in anul 2030", conform
economica.net.
Te-ar putea interesa si: De ce NU ar trebui sa ai centrala pe gaz: ce se va intampla, in curand: ramai falit
Prin urmare, dupa articolul 73 se introduce un nou articol, articolul 73.1, cu urmatorul cuprins:
"Prosumatorul
Art. 731. — (1) Prosumatorii care detin unitati de producer a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE.
(2) Autoritatile publice locale care detin capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, partial sau total, din fonduri structurale, beneficiaza din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiara intre energia livrata si energia consumata din retea.
(3) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei electrice cu o putere instalata de pana in 200 kW si cu care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrica sunt obligati:
a) sa realizeze in factura prosumatorilor o compensare cantitativa, respectiv sa factureze doar diferenta dintre cantitatea de energie consumata si cantitatea de energie produsa si livrata in retea;
b) sa reporteze in facturile prosumatorilor, in situatia in care cantitatea de energie produsa si livrata in retea este mai mare decat cantitatea de energie consumata, diferenta dintre cantitatea livrata si cea consumata, prosumatorii putand utiliza cantitatea de energie reportata pe o perioada de maximum 24 de luni de la data facturarii.
(4) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW si cu care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrica sunt obligati:
a) sa achizitioneze energia electrica produsa si livrata conform alin. (1) la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in luna in care a fost produsa energia respectiva;
b) sa realizeze in factura prosumatorilor regularizarea financiara intre energia electrica livrata si energia electrica consumata din retea.
(5) Prosumatorii, persoane fizice, prevazuti la alin. (1), altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, pot desfasura activitatea de comercializare a energiei electrice produse in unitatile de producere a energiei electrice pe care le detin, fara inregistrarea si autorizarea functionarii acestora.
(6) Operatorii de distributie de energie electrica sunt obligati sa realizeze racordarea prosumatorilor prevazuti la alin. (1) si a autoritatilor publice prevazute la alin. (2) in conformitate cu reglementarile specifice emise de ANRE in acest scop.
(7) Prosumatorii, persoane fizice, juridice si autoritati ale administratiei publice locale care detin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile, prevazuti la alin. (1), precum si persoanele fizice sau juridice care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt exceptati de la obligatia de achizitie anuala si trimestriala de certificate verzi prevazuta la art. 8 alin. (2) si (21) din Legea nr. 220/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, altul decat consumul propriu tehnologic al centralei electrice.
(8) Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, prevazuti la alin. (1) si (4) sunt exceptati/scutiti de la plata tuturor obligatiilor fiscale aferente cantitatii de energie electrica produsa pentru autoconsum, precum si pentru excedentul vandut furnizorilor, conform alin. (3).
(9) Compensarea cantitativa a prosumatorilor cu instalatii cu o putere de pana in 200 kW va fi acordata pana la data de 31 decembrie 2030, in contextul masurilor si actiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile in 2030 precizate in Planul National Energie si Schimbari Climatice, conform unei metodologii ANRE, iar dupa aceasta perioada prosumatorii respectivi pot vinde energia electrica produsa in conditiile prevazute la alin. (3), lit. a) pentru prosumatorii cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW.