Rusia lanseaza noi avertismente catre Occident pe masura ce sprijinul militar acordat Ucrainei de Statele Unite si aliatii lor europeni creste, fostul presedinte Dmitri Medvedev sustinand recent ca un conflict deschis intre Rusia si NATO nu ar putea fi exclus complet. Vicepresedinte al Consiliului de Securitate din Rusia si unul dintre cei mai apropiati aliati ai liderului de la Kremlin, Medvedev avertizeaza cu aceasta ocazie ca “un conflict cu NATO risca sa se transforme intr-un razboi nuclear total”.
Prin vocea fostului presedinte Medvedev, autoritatile de la Moscova acuza ajutorul pe care Occidentul il acorda Ucrainei de la momentul inceperii conflictului. Dmitri Medvedev sustine cu aceasta ocazie ca pomparea de arme in Ucraina de catre tarile membre NATO, antrenarea soldatilor ucraineni in vederea utilizarii echipamentelor militare occidentale, trimiterea de mercenari si exercitiile desfasurate de tarile membre NATO in apropierea granitelor rusesti nu fac nimic altceva decat sa “sporeasca probabilitatea unui conflict direct si deschis intre Rusia si NATO”.
Izbucnirea unui conflict direct intre Rusia si NATO ar reprezenta fara doar si poate un dezastru pentru intreaga omenire. Este punctul de vedere pe care il impartaseste si fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev sustinand ca un asemenea conflict deschis intre cele doua mari forte militare ale planetei ar reprezenta “un scenariu dezastruos pentru toti”.
La ora actuala, Rusia si NATO sunt fara doar si poate cele mai mari puteri nucleare ale planetei. Potrivit informatiilor publicate de Asociatia pentru Controlul Armamentelor, Rusia detine nu mai putin de 6.257 de focoase nucleare, in timp ce Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Franta, cele trei mari puteri nucleare din NATO, detin impreuna aproximativ 6.065 de focoase nucleare.
La sfarsitul saptamanii trecute, liderii de la Helsinki au dat unda verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o miscare care nu este deloc vazuta cu ochi buni la Moscova, ba chiar din contra. Totodata, decizia nordicilor de a adera la NATO reprezinta o schimbare majora in politica de securitate a tarii, schimbare provocata de invazia rusa din Ucraina. Finlanda a purtat de-a lungul ultimului secol doua razboaie cu Rusia, intre 1939 si 1944, respingand o tentativa de invazie. Totodata, Finlanda a pierdut aproximativ 10% din teritoriul sau in cadrul negocierilor de pace dintre cele doua tari.
La numai cateva zile de la decizia Finlandei de a adera la NATO, Suedia a anuntat la inceputul acestei saptamani ca va solicita aderarea la alianta nord-atlantica. Magdalena Andersson, premierul Suediei, a declarat luni ca tara sa “paraseste o era pentru a intra in una noua”, chiar daca pentru moment nu vede nicio amenintare militara directa la adresa tarii. Guvernul de la Stockholm sustine insa ca apartenenta la alianta nord-atlantica reprezinta “cea mai buna modalitate de a proteja securitatea Suediei in lumina mediului de securitate schimbat fundamental dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia”.
Citeste si: Turcii anunta ca SE OPUN intrarii Suediei si Finlandei in NATO: vom vota impotriva nu va obositi sa veniti pana la noi, transmite presedintele tarii
Ultimele NOUTATI
Ajutor de 1.500 de euro de la stat pentru agricultori. Care sunt regulile programului
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Partenerii nostri
Evaluarea angajatilor - ce scop are, ce presupune si studii de caz utile
Trei lucruri de avut in vedere de salariatul care isi da demisia
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Situatii financiare anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uri
Ce categorii de persoane pot semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC
Planul de Conturi 2025: Afla totul despre functiunea si corespondenta conturilor!
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?