Ruleta ruseasca. Ordinea si siguranta publica, batute mar
politisti valceainfractorilegea recursului compensatoriucodurile penalelegile justitiei
Ordinea si siguranta publica din Romania par, de la o zi la alta care ne zguduie cu un eveniment care mai de care mai socant, doar niste concepte perimate intr-o societate in care meritocratia a ajuns la genunchiul broastei si in care coruptia a "inflorit" ca ciulinii Baraganului.
Inainte de a scrie orice cuvand, am crezut de cuviinta sa incep acest editorial cu o fotografie. Cred ca nu degeaba se spune ca "uneori, o imagine valoreaza mai mult decat 1.000 de cuvinte". Imaginea mai sus nu doar ca valoreaza cat o mie de cuvinte, dar ridica peste o mie de semne de intrebare si motive de ingrijorare pentru intrega tara.
Cei doi barbati de mai sus sunt doi agenti de politie din Valcea si au reusit sa ajunga la acest look nu jucand rolul dusmanilor lui Jean-Claude Van Damme in vreo productie cinematografica, ci punandu-si in cap un clan de romi din aria lor geografica de competenta profesionala.
Dincolo de hilarul situatiei, pe care nu il putem nega, pregnant este sentimentul de furie. Cand ma uit ca simplu cetatean la doi oameni ai legii batuti mar in timp ce incercau sa aplice legea ma intreb cine ne mai apara pe noi? Cine ne salveaza daca ajungem intr-o situatie periculoasa, daca ajungem in mainile unor oameni periculosi?
Imi pare rau ca sunt in halul asta de pretentioasa, dar mi-as dori ca aceste umerase vii de purtat uniforma sa aiba competente reale in meseria pe care si-au ales-o. Mi-as dori sa nu mai aud in perioada recrutarilor pentru scolile de subofiteri, cum spun unii candidati in interviurile de la stirile orei 17, cum si-au ales ei meseria de politist "pentru ca ai un loc de munca asigurat".
Mi-as dori sa aiba minima inteligenta de a nu argumenta astfel alegerea, chiar daca asta gandeste in sinea lui, el candidat, viitor politist si om al legii care adesea odata ajuns acolo se comporta ca si cum ar fi centrul universului si tu, cetateanul esti un insignifiant. El e uniforma, el e autoritatea, tu lasa naiba ciocul mic, du-te acasa, baga in soba plangerea aia pe care vrei sa o depui ca a disparut fiica-ta de acasa, s-o fi maritat, eu am terminat programul, trebuie sa plec".
Mi-as cam dori aceste aspecte, care, desi nu se intampla, sunt platite din buzunarul meu la mare nivel. Aceste uniforme saci de box pentru interlopi au adesea decontat costul cazarii, al transportului, al hainelor, al mancarii, au salarii de care nu se pot plange si, daca se expun unei uzuri si unui pericol, si-au asumat acest fapt, desi ei sperau doar la un loc de munca sigur.
Iata ca locul de munca sigur a venit dupa terminarea scolii, problema e ca nu le-a spus nimeni ca la locul de munca vor fi saci de box pentru unii care fac trafic local de porci, dupa cum se aude.
Insa nu prea avea nici cine sa le spuna, nici cand. Pentru ca, mai nou, ti se pune insigna de agent dupa 6-9 luni de scoala, iar sefii care te instruiesc sunt numiti politic, fara experienta, fara palmares profesional, fara a fi stat si a fi mirosit infractorul in ceafa in tramvai, pe strada, in mediul lui natural, fara a fi versati cu viata intractionala si fara sa le pese ca in fond si ei au ales functia aia tot pentru ca e ceva misto si sigur, nu pentru a face ordine in societate.
Astazi, ajungi agent de politie mai repede decat daca iti comanzi o poseta Hermes, pentru care poti astepta chiar si 2-3 ani. In schimb, intri in politie dupa 6-9 luni. Si nu poti sa nu te intrebi, ca om cerebral, ce fel de competenta poti dobandi intr-un timp atat de scurt? E imposibil sa fii apt unei asemenea meserii dupa o jumatate de an de scoala, facuta efectiv la "apelul bocancilor", cat timp, scolile de agenti de politie erau gandite sa isi desfasoare materia in 2-3 ani. Si nu degeaba. Materia, curicula, practica, toate trebuiau aprofundate si insusite candidatului in timp, pe cand in 6 luni nu stiu daca poti face macar un curs de frizerie sau de aplicat unghii cu gel.
Si daca reusesti sa il faci, totusi, cu siguranta abia daca vei fi in stare sa efectuezi tunsori usoare, iar la manichiura iti va cam tremura mana, pana cand prinzi experienta.
Or, in politie daca lucrezi nepregatit, e posibil ca, pana prinzi experienta, sa isi piarda cetatenii viata pentru ca nu ai actionat cum trebuie, sa fii tu insusti batut mar sau sa iti pierzi chiar tu viata de politist si, implicit, locul ala de munca sigur.
Romania e reprezentata de sistemele ei. Unul dintre ele este Apararea Nationala. In acest moment, Politia Romana are oricum grave probleme in ceea ce priveste imaginea publica si perceptia cetateanului asupra ei, iar orice astfel de aparitie "exotica" cu cate un "militian" batut mar intr-o cursa cu porci nu vine decat sa mai puna o caramida la temelia infractionalitatii, oricum deja escaladante in Romania.
Escaladante pentru ca in ultimii ani, Guvernul Romaniei s-a ingrijit ca infractorii si mediile penitenciare sa ajunga sa aiba mai multe privilegii decat cetateanul onest care plateste taxe si impozite si decat victima. Sa nu uitam ca pentru fiecare personaj din spatele gratiilor, exista afara cel putin o persoana careia i-a fost radical schimbat in rau destinul. Pentru totdeanua. Si, totusi, legea recursului compensatoriu, modificarile aduse legilor justitiei si codurilor penale ne-au transformat intr-un mini-Texas, in care pedeapsa e mai mult formala, poate fi ocolita usor si munca procurorilor si anchetatorilor e drastic ingreunata.
Fotografia de mai sus ilustreaza in toata splendoarea, felul in care Politia Romana a ajuns sa se predea practic in fata infractorilor. In momentul in care li se iau din atributii politistilor, in momentul in care nu li se ofera posibilitatea de a face uz de arma si nu exista proceduri sau nu are cine sa le explice si sa le invete, in momentul in care se accepta ca orice individ de 40 de kg si 1,50 sa intre in sistem, ajungem sa ne predam, nu sa fim niste victime.
Acesti domni au fost deposedati si de arme si doar faptul ca nu au mai avut gloante in incarcatoare le-a salvat vietile pentru ca agresorii apasesara tragaciul. A fost Ruleta ruseasca, insa daca cei doi agenti au scapat, noi, cand iesim pe strada, ca simpli cetateni, ne jucam Ruleta ruseasca fara macar sa stim asta.
Sau o stim acum.
La fel cum infractorii stiu ca nu au ce sa pateasca chiar daca pun pistolul la tampla unui politist si trag, la fel stim noi ca putem fi oricand "coafati" ca acesti doi agenti. Insa cine ar trebui sa faca ceva? Guvernul. Depolitizarea Politiei, renuntarea la numirile politice, aplicarea meritocratiei, scolarizarea la termen a agentilor, criterii mai drastice de selectie, printre care sa se numere vocatia, nu dorinta unui loc de munca, precum si modificarea legilor in favoarea victimelor, sunt cateva aspecte care ar schimba radical si rapid lucrurile, in avantajul cetateanului simplu, cinstit si care vrea sa mearga in siguranta pe strada.
De ce e atat de greu?