Rosiile romanesti, sigure pentru consum si gata de pus in meniul de Paste
meniuri pasterosii romanestimasa de pasteverdeturi romanestipesticide
Orice meniu de Paste trebuie sa contina, dincolo de feluri sofisticate de mancare, gustoasele rosii romanesti precum si verdeturi autohtone.
Stiind apetitul romanilor pentru legumele produse in tara,
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara a anuntat ca efectueaza permanent controale in piete, supermarket-uri si la producatori, in vederea prelevarii de probe din legume precum ceapa verde si salata.
De asemenea, au fost analizate si primele rosii romanesti din acest an, din cadrul
Programului de sprijin pentru tomate, in scopul determinarii reziduurilor de pesticide.
Pentru cele 125 de probe prelevate si transmise pentru analize, au fost eliberate buletine pentru 86 de probe, acestea fiind lipsite de reziduuri de pesticide, restul probelor fiind in curs de finalizare a determinarilor de reziduuri.
Ministerul Agriculturii mentioneaza ca prelevarea probelor pentru controlul reziduurilor de pesticide se face conform Ordinului MAPDR nr.1256/2005 pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator, pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide.
Analizele de laborator sunt realizate in concordanta cu sistemul de asigurare al calitatii ISO 17025/2005 prin metode acreditate RENAR.
Autoritatea Nationala Fitosanitara asigura consumatorii ca produsele agroalimentare existente pe piata sunt sigure pentru consum si ca produsele de protectie a plantelor sunt folosite exclusiv in scopul mentinerii sanatatii acestora.
Potrivit Ministerului Agriculturii, pana ieri, au fost primite, in total, 12.421 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru anul 2018. Din totalul solicitarilor, 11.310 s-au inscris in Ciclul I si restul de 1.111 in Ciclul II.
Dintre solicitantii pentru sprijin in Ciclul I au definitivat plantarea tomatelor in spatii protejate un numar de 1.037. Din judetele Constanta si Ialomita au fost trimise spre piata primele tomate.
Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, cu ajutorul caruia producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, se afla in al doilea an de implementare, asigurandu-se necesarul de consum intern din productia autohtona.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro pe an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 mp, sa obtina o productie de minimum doua kilograme de tomate pe metru patrat, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de cel putin 2.000 kg dovedita cu documente justificative.
Citeste si:
Banii de rosii si in 2018