Rompetrol si guvernul au finalizat Memorandumul. Parlamentul ar putea insa anula acest acord
rompetrolkazmunaygasvarujan vosganian
Dupa o lunga perioada in care nu au reusit sa ajunga la un numitor comun, statul roman si Rompetrol au finalizat detaliile unui acord care ar putea fi insa anulat de Parlament.
Grupul Rompetrol si guvernul, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), au finalizat detaliile tehnice ale memorandumului de intelegere incheiat in luna februarie, potrivit unui comunicat al companiei.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat joi ca, daca Parlamentul voteaza impotriva acestui Memorandum, intreaga intelegere cade, iar statul va negocia pe principiul ”totul sau nimic”.
Acesta intelegere asigura solutionarea pe cale amiabila a diferendului privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni, se arata in comunicat.
“Salutam hotararea si determinarea Guvernului Romaniei in gasirea si adoptarea unei solutii rapide si benefice ambelor parti, care ne asigura atat continuarea activitatilor si operatiunilor din Romania, dar si premisele necesare extinderii Grupului Rompetrol in regiunea Marii Negre. Acest parteneriat va sustine podul energetic dintre resursele energetice din Kazakhstan si pietele de desfacere din Europa de Vest si va contribui la consolidarea si dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua state – Kazakhstan si Romania”, declara Zhanat Tussupbekov, directorul general al Grupului Rompetrol.
Intelegerea are doua componente majore – rascumpararea de catre Grup a unui pachet semnificativ din actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti), precum si constituirea unui fond de investitii kazah-roman, cu o valoare estimata de aproximativ 1 miliard dolari.
Conform intelegerii, Rompetrol va achita 200 milioane dolari pentru preluarea a 26,6% din pachetul de actiuni, statul roman urmand sa fie pentru o perioada de trei ani un actionar semnificativ al companiei din Navodari, cu 18%. Fondul de investitii reprezinta un parteneriat strategic intre doua state – Romania si Kazakhstan ce permite dezvoltarea sectorului energetic intern, dar si a rolului Romaniei in regiunea Marii Negre si Uniunea Europeana.
Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania nationala de petrol sşi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, investitiile realizate de aceasta in Romania depasind suma de 2 miliarde dolari (perioada 2007-2012). Cu o durată de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) si statul roman (20%).
Grupul, impreuna cu unicul sau actionar – KazMunayGas va garanta finantarea in totalitate a fondului de investitii, asigurand si fondurile necesare acoperirii participatiei statului roman la capitalul social al fondului. Statul roman a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, in urma conversiei obligatiunilor emise de companie in 2003, in contul unei datorii acumulate in conditii economice dificile.
Astfel, Grupul a platit din 2004 si pana in prezent catre bugetul de stat dobanzi de aproximativ 250 milioane dolari si a rascumparat la scadenta obligatiuni in valoare de 71 milioane dolari. Grupul Rompetrol este cea mai mare achizitie a statului Kazakhstan in afara granitelor sale, iar unicul sau actionar – KazMunayGas, si-a propus in strategia pe termen lung, investitii de peste 1,5 miliarde dolari in zona Marii Negre.
Foto: rompetrol.com.