ROMPAN: Consumul de paine a scazut la 82 kg pe locuitor, dar este peste media europeana
rompanpaineconsum painealimente de baza
In 2008, romanii consumau intr-un an in medie 92 de kilograme de paine pe cap de locuitor. In 2018, media a scazut la 82 de kilograme, dar chiar si in aceste conditii, suntem printre cei mai mari consumatori de paine din Uniunea Europeana, conform celui mai recent studiu de piata privind produsele de panificatie, prezentat de presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
"Acum 10 ani consumul era mai mare cu 10 kilograme pe om anual, ceea ce inseamna ca s-a redus cu un un kilogram pe om in fiecare an si a ajuns la 82,2 kilograme. Este un consum mai mare decat media europeana de 78 kg/om/an, dar nu suntem departe si eu cred ca pe cap de locuitor consumul in perioada urmatoare nu o sa mai scada asa de mult", a sustinut Aurel Popescu, prezent la targul INDAGRA 2018.
"Este viabila si corecta aceasta tendinta de scadere a consumului de paine din ultimii ani, chiar daca noua brutarilor nu ne convine. Eram pe locul I in Europa, iar acum suntem pe II sau III. Sigur, ne intereseaza mai mult factorul calitativ decat cel cantitativ. E interesant ca a inceput sa creasca cererea de paine din faina integrala si cea de produse realizate in sistem traditional decat in sistem industrial, deci lumea se indreapta catre o normalitate si o calitate buna a produselor", a adaugat liderul ROMPAN.
Studiul de piata prezentat de Aurel Popescu mai arata ca biscuitii si pastele fainoase au inregistrat pe consum o crestere de 12,5% in 2017, comparativ cu 2016, cozonacii cu 9,3%, pastele fainoase cu 3%, iar produsele de patiserie cu 0,7%, insa aici nu a fost inclus si comertul stradal. Pe de alta parte, consumul faina a scazut cu 2,3%, malaiul cu 6,5%, iar consumul de paine cu 2,2%.
"Faina este normal sa scada, pentru ca se face mai putina paine acasa. Gospodinele nu mai au timp sa faca si sarmale si paine, ele cumpara semipreparate facute in sistem traditional si cred ca acesta este viitorul. Biscuitii insa au crescut, la fel ca si covrigii, pentru ca oamenii mananca pe fuga, iau un covrig sau un biscuite in metrou, pana la serviciu, cam asta mananca la micul dejun, ceea ce nu este bine sau sanatos, dar acesta este motivul pentru care a crescut consumul de biscuiti si a scazut cel de faina. Sigur ca pe latura aceasta calitativa mai avem de lucru si noi", a adaugat Popescu.
Nu in ultimul rand, studiul de piata arata ca aproape 500.000 de tone de paine lipsesc din datele statistice ale INS, adica 23 de kg/om paine nefiscalizata si neinregistrata cu documente. Potrivit sursei citate, productia anuala de paine in Romania este 1,5 milioane de tone.
"Studiul a scos la iveala ca ne desparte o cantitate de 500.000 de tone de paine de datele statistice, paine care nu e inregistrata cu documente, deci avem inca o evaziune de 30% in domeniul panificatiei ceea ce este foarte mult. Cand s-a redus TVA la paine, in 2013, atunci a scazut foarte mult evaziunea, dar atunci am mai facut un lucru foarte bun. Am determinat autoritatile statului sa facem la MADR, in fiecare luna, o intalnire in care noi sa le aduceam informatii despre ce se intampla in piata si ei ne raportau luna urmatoare ceea ce au facut. Acum nu mai sunt aceste intalniri", a subliniat presedintele ROMPAN.