Romeo, Julieta si SARS-CoV-2
deschidere teatredeschidere stagiunestagiune bucurestispectacole teatre bucuresti
Romania trece, astazi, de fatidicul si greu imaginabilul de catre unii, prag de 100.000 de infectari cu SARS-CoV-2. In starea de urgenta, oameni si autoritati se speriau de peste 300 de cazuri pe zi, acum, ca sunt peste mie, nici nu mai tresarim.
Companiile farmaceutice si medicii nu au gasit nici vaccinul, nici leacul minune, in schimb, parca ne-a fost nebulizat`un fel de anestezic care ne-a molesit instinctul de conservare, anestezic care face din starea de alerta un fel de sperietoare vestejita de arsita si de care rad toate pasarile de pe campul parjolit.
La peste 300 de cazuri pe zi, erau inchise scoli, teatre, cinematografe, mall-uri, restaurante.
La peste o mie, sunt redeschise toate si unde mai pui ca vom avea si doua randuri de alegeri, primele in ceea ce vor fi recent deschisele scoli.
Ai zice ca am apucat Covidul strans de tepi si-l tinem sub control ca pe simpla raceala/gripa care se credea ca este.
Ca si cand am fi scapat de Covid 19, Tedros Adhanom Ghebreyesus, seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, declara ca lumea trebuie sa fie mai bine pregatita pentru urmatoarea pandemie.
"Aceasta nu va fi ultima pandemie. Istoria ne invata ca focarele si pandemiile sunt un fapt al vietii, insa, cand va veni urmatoarea pandemie, lumea trebuie sa fie mai pregatita decat a fost de data aceasta", a spus Ghebreyesus, intr-o conferinta de presa la Geneva.
Asasar, cine s-a fript cu SARS-COV-2 sufla deja-n urmatoarea nenorocire. Deci, OMS - declaratoarea de pandemie (adica o epidemie la scara mondiala, termen confundat de unii cu izolarea din lunile de primavara), avertizeaza ca lumea ar trebui sa fie mai bine pregatita.
Avand in vedere ca, abia dupa ce si-a pus ochelarii si si-a schimbat dioptriile, OMS a zarit actuala pandemie, o prima performanta ar fi sa vada mai repede ei, cei de la OMS, viitorul virus care va molipsi continentele.
Pana atunci, la noi, se redeschid salile de teatru, desigur, cu aceleasi precizari ca normele de igiena si de distantare vor fi strict respectate.
Strit-nestrict, la Constanta, a fost de ajuns ca unul dintre angajatii teatrului de stat sa fie infectat cu noul coronavirus, ca spectacolele au si fost suspendate.
Au urmat 10 angajati ai Operei Nationale din Bucuresti, desi, conform managerului institutiei, aceasta a luat toate masurile: de la masurarea temperaturii, pentru fiecare angajat in parte, accesul fiind interzis daca, dupa trei masurari consecutive, temperatura este mai mare de 37,3 grade; cai separate de acces, portul obligatoriu al mastii de protectie in toate spatiile inchise si pastrarea distantei de minimum 2 metri, recipiente cu dezinfectanti si masti de protectie puse la dispozitie pentru toate compartimentele.
Din 3 septembrie, tot personalul artistic a intrat in... studiu la domiciliu timp de 14 zile, spectacolele fiind suspendate, iar conducerea a cumparat nebulizatoare si a suplimentat toate materiale de protectie.
A juca un rol, mai ales intr-o piesa clasica, purtand masca chirurgicla pe fata este, pe cat de aberant, din punct de vedere actoricesc, pe atat de sanatos.
De ce este sanatos? Explicatia este data de unul dintre episoadele minunatei comedii “Friends”, in care la fel de minunatii Matt LeBlanc si Gary Oldman joaca o scena - film in film.
Personajul interpretat de Oldman il improasca, la fiecare pronuntare a consoanei p, cu saliva pe personajul interpretat de Joey/LeBlanc, care nu stie cum sa se mai fereasca de potop, iar, in cele din urma, isi face cunoscuta problema.
Dupa ce partenerul de scena ii explica faptul ca pronuntia este atributul unui actor bun, care, atunci, cand isi rosteste replicile scuipa, Joey este cucerit de idee si scena devine o… improscare generalizata.
In cazul teatrelor, s-a vorbit ca se vor pune in scena spectacole care sa nu necesite o apropiere prea mare intre actori, astfel incat acestia sa nu-si dea unul altuia si altceva in afara de replici.
Cu toate acestea, Teatrul Mic, cel care, pe 13 septembrie, va deschide stagiunea in Bucuresti, o va face cu spectacolul… “Romeo si Julieta” de William Shakespeare.
Gelu Colceag, managerul teatrului a spus ca... vor fi respectate masurile de protectie sanitara prevazute de legislatie. Managerul a adugat ca, in cazul celebrei “Romeo si Julieta”, e foarte complicat sa nu-i lasi pe actori macar sa se imbratiseze. “Nu putem pune un panou de plexiglas intre ei cand se pupa”, a declarat Colceag pentru Agerpres. Exact de aia, aparuse ideea buna a montarii pieselor cu mai mica apropiere intre actori...
Parca dand argumente contra deschiderii stagiunii, Colgeac a mai spus ca actorii Teatrului Mic joaca in doua sali... foarte mici, una inchiriata in Centrul Vechi, cu 55 de locuri, in timp ce, la sediul propriu-zis, exista 80 de locuri. Respectand reglementarile, sala de 55 de locuri va avea, de fapt, 27, iar cea de 80 de locuri va ramane cu vreo 38.
Doamne ajuta ca stagiunea sa nu se termine la fel de tragic precum finalul piesei care o deschide...
Foto: pexels.com