Romanilor li se recomanda sa puna bani deoparte. Problema e ca multi de-abia supravietuiesc de la un salariu la altul
economisirebani deoparte
In actuala criza a costului vietii, cu atat de multe pericole ce planeaza in spectrul economic, romanilor li se recomanda sa fie prudenti cu bugetul lor si sa economiseasca cat mai mult, sa isi investeasca economiile in instrumente financiare cu randamente bune sau in idei de afaceri profitabile. Problema este ca oamenii ar economisi, daca ar avea de unde.
Cei mai multi dintre conationalii nostri se confrunta la ora actuala cu o scadere a puterii de cumparare, pe fondul scumpirilor agresive din ultima perioada.
Odata cu explozia inflatiei si a dobanzilor bancare, pe umerii firmelor si populatiei apasa poveri financiare greu de gestionat. Companiile au probleme cu lichiditatile, in timp ce multi romani de-abia supravietuiesc de la un salariu la altul si au devenit dependenti de diversele forme de sprijin lansate de Guvern in ultima vreme, cum ar fi ajutoarele pentru energie sau cardurile pentru alimente.
In acelasi timp, de la consilierii financiari sau de la bancheri vin aceleasi recomandari: puneti bani deoparte!
Sfatul este mai mult decat intelept, dar adevarul este ca economisirea e o misiune imposibila in casele unde veniturile sunt mici, iar nevoile mari.
"Cel mai important lucru pe care il pot face consumatorii intr-o perioada dominata de crize energetice, razboaie, crize sanitare si inflatie ridicata este sa fie prudenti in toate deciziile pe care le iau. De felul in care ne investim propriii bani, economisim, luam decizii in business-urile noastre, depinde linistea noastra financiara de mai tarziu.
Recomand oamenilor sa economiseasca! Chiar si acum populatia economiseste intr-un ritm semnificativ, nu la fel de mare ca in 2020-2021, dar aratam ca o societate sanatoasa, care intelege momentul in care se afla, chiar daca resimte tot felul de perturbatii la nivel macroeconomic, politic, si geopolitic.
Din moment ce romanii economisesc, putem spune ca ne-am insusit si calitatea de a fi prudenti si trebuie sa manifestam in continuare acest comportament. Important este ca nu suntem intr-o recesiune, chiar daca avem crize suprapuse.
Premisele arata ca este putin probabil sa ajungem acolo si sa ne mentinem drept o economie stabila. Dar exista si cealalta varianta, in care lucrurile pot sa escaladeze. Razboiul din Ucraina nu stim cum va evolua.
Dar in sistemul bancar luam in calcul tot felul de scenarii, inclusiv pe cele ipotetice pentru a fi pregatiti sa facem fata tuturor cererilor populatiei, fie ca este vorba de lichiditati, operatiuni si alte servicii care sa le dea oamenilor confortul ca banii lor sunt in siguranta si pot dispune de ei in orice moment", a explicat Bogdan Neacsu, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, in dialog cu Emilia Olescu, redactor-sef al Ziarului Bursa, conform CSALB.ro.
Foto: manager.ro