Romanilor li se cam naruie de asigurarile obligatorii de locuinte
paidpool de asigurare impotriva dezastrelor naturaleasigurare obligatorie locuinte
De la jumatatea lunii iulie a anului trecut si pana pe 16 mai 2011, numarul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor a ajuns sa reprezinte numai sase la suta din totalul fondului locativ.
Mai exact, romanii au incheiat numai 496.672 de polite PAID, cei mai multi asigurati obligatoriu provenind din mediul urban.
Potrivit lui Marius Bulugea, director al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in mediul urban, s-au incheiat 377.987 de polite, iar in cel rural 118.685.
Din total, 23% s-au incheiat in Bucuresti, iar, pe regiuni, in Muntenia (8%), Transilvania si Moldova, cate 15%, Dobrogea (9%), iar, in Maramures numai 2%.
Bulugea a estimat ca, pana la sfarsitul perioadei legale, 15 iulie 2011, PAID va ajunge la o pondere de minim 10% de locuinte asigurate.
Dintre PAID, 408.796 (82%) sunt pentru locuinte de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal) si 87.876 (18%) sunt pentru locuinte de tip B (constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare).
"Cutremurele nu stiu ce este civilizatia, matematica, fizica, probabilitatile. Nu tin cont de date limita pentru incheierea de polite de asigurari. Gradul de educatie al populatiei din Romania pentru protejarea in caz de cutremur nu este prea ridicat, depinde in principal de experienta fiecaruia. Cutremurul este, totusi, un risc gestionabil si Romania are un sistem de avertizare bine pus la punct", a spus Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, citat de Agerpres.
Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele 13 companii membre ale PAID: ABC Asigurari, Astra, Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.