Romanii trebuie sa stie: pe ce cheltuie statul BANII PUBLICI si care sunt institutiile care platesc PENSII SPECIALE
open budgetbugetul publiccheltuielipensii speciale
Cetatenii care vor sa fie la curent cu modul in care se cheltuie banii lor din contributiile catre stat, dar si cei care sunt curiosi cu privire la acordarea pensiilor speciale, au acum sansa sa vada aceste situatii financiare detaliat, online, din confortul propriei locuinte.
A opta iteratie a platformei Open Budget a fost lansata azi si contine datele Bugetului national in 2022, intr-un format prietenos, care permite accesarea usoara a sumelor cheltuite din buget, pe domenii.
"Platforma arata clar in ce domenii cheltuie banii institutiile statului", spune coordonatorul platformei
“Am tinut sa evidentiem si pensiile speciale pe platforma Open Budget 2022. Vedem ca anul acesta este programat sa se cheltuie pe acest tip de pensii aproape 12 miliarde de lei, suma care, ca ordin de marime, este similara cu ce cheltuie guvernul pe drumuri anul acesta. Vedem si institutiile care le platesc. Ministerul de Interne plateste cele mai multe, apoi Ministerul Apararii, Ministerul Muncii si, in sfarsit, SRI. Sunt foarte multe date usor de gasit cu aceasta platforma. Si arata clar in ce domenii cheltuie banii institutiile statului. Este un instrument usor de folosit sa vezi cum cheltuie statul banii, fara analizezi 800 de pagini, asa cum vine bugetul de la Finante, in format pdf, ca sa nu fie folosibile usor”, a declarat vicepresedintele USR, Claudiu Nasui, coordonatorul platformei.
Open Budget a fost lansata in 2014, ca platforma de transparenta bugetara menita sa arate de unde vin banii statului si in ce domenii merg. Despre acest proiect, initiatorii spun ca "este o initiativa privata care nu este finantata, nu a fost si nu va fi vreodata finantata din fonduri publice". Mai mult decat atat, spun acestia, "a fost gandita ca o alternativa pentru populatie la formatul opac folosit de Ministerul Finantelor la publicarea bugetului".
"Pe OpenBudget.ro sunt evidentiate veniturile si cheltuielile din sase bugete centrale ale statului. Site-ul da ocazia utilizatorului sa navigheze prin cheltuielile statului si sa vada cheltuielile pe minister/agentie, pe destinatie (sanatate, educatie, transport, etc.) si pe natura (cheltuieli de personal, dobanzi, bunuri si servicii, etc.).
In plus, fiecare utilizator poate sa modifice alocarile bugetare efective pentru a construi o varianta proprie a bugetului statului. Poate inclusiv sa modifice nivelul taxarii si, in functie de asta, sa vada cum se modifica veniturile statului (modelizarea fiind facuta sub modelul unei curbe Laffer)".
Platforma poate fi accesata AICI