Romanii scapa de birocratie. Institutiile publice nu ne vor mai cere copii de pe acte. Proiectul a trecut de Senat
copii de pe actedebirocratizaredomiciliu buletincarte de identitate
Un proiect legislativ care tocmai a primit unda verde in Senat le-ar putea aduce romanilor mult dorita debirocratizare.
Initiativa legislativa prevede ca romanii nu vor mai fi nevoiti sa prezinte copii de pe documente, atunci cand se prezinta la institutiile statului pentru a-si rezolva o problema.
Conform proiectului, in momentul in care un cetatean se prezinta la una dintre institutiile statului, functionarii nu trebuie sa il mai puna pe acesta pe drumuri pentru a face rost de diverse copii de pe documente.
Toate documentele se vor regasi in bazele de date ale respectivei institutii, deoarece proiectul obliga entitatile sa isi dezvolte propriile sisteme, astfel incat oamenii sa nu mai fie nevoiti sa prezinte la ghisee copii de pe documente.
Proiectul de lege a fost initiat de un deputat PNL, iar colegii sai l-au adoptat saptamana aceasta.
Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa primeasca un vot favorabil si in Camera Deputatilor, for decizional. Votul se va da in toamna si ramane de vazut daca initiativa legislativa se va transforma in lege, iar romanii vor scapa de drumurile inutile pe care le fac pentru a-si alcatui dosare, atunci cand apeleaza la institutiile statului.
Citeste si: Cumpararea vechimii in munca. Cine poate sa isi cumpere ani de contributie in campul muncii, pentru o pensie mai mare
O alta initiativa legislativa care se pregateste si care vizeaza toti cetatenii tarii vine de la USR-PLUS.
Vicepremierul Dan Barna a anuntat de curand ca va propune in cadrul Coalitiei de guvernare simplificarea buletinelor de identitate ale romanilor. Concret, se doreste eliminarea adresei de domiciliu de pe cartea de identitate.
"Un alt element important pe care il vom discuta in coalitie si il vom propune colegilor nostri este acela de a nu mai avea, cum este situatia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliul pe cartea de identitate, de a desface aceasta legatura cumva artificiala in care identitatea omului este conditionata de existenta domiciliului pe cartea de identitate pentru ca asta ar permite si o participare la vot mult mai flexibila si mult mai fireasca”, a afirmat Dan Barna, marti la Parlament, la finalul sedintei Biroului Politic al USR PLUS.
"Primaria are domiciliul cetatenilor. Acelea nu dispar. In momentul in care depui documentele pentru cartea de identitate, sa nu mai fie necesara si acea dovada a adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cu care esti inregistrat in celelalte documente ale primariei, ale autoritatilor locale", a mai explicat Dan Barna.
Citeste si: Buletinele romanilor vor avea CIP, din 2021, iar minorii isi vor scoate buletinul la 12 ani