Romanii, ramasi fara porc de Craciun: Peste 230.000 de capete au fost sacrificate in 12 judete
pesta porcinaansvsafocare de infectiisacrificare porci
Pesta porcina din Romania a dus la sacrificarea a peste 230.000 de porci, in cele 12 judete ale tarii si 207 localitati in care au existat focare de infectie.
Bilantul pestei porcine in Romania: sute de gospodarii afectate
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca pana in acest moment exista un numar total de 898 de focare, unde au fost inregistrate si 57 de cazuri la mistreti. In total, au fost eliminati peste 230.000 de porci afectati de boala. Fie ca apartineau unor crescatorii, fie ca erau singurul animal din gospodaria unui simplu proprietar, porcii au fost sacrificati.
Potrivit unei informari de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, de la data confirmarii prezentei virusului in Romania pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu Mare, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in doua zone geografice.
„Pesta porcina africana evolueaza in 12 judete, in 207 de localitati, cu un numar total de 898 de focare (dintre care 13 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 57 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 232.722 de porci afectati de boala”, arata reprezentantii ANSVSA.
Cea mai pun afectata zona este cea de Nord-Vest, unde au fost afectate judetele: Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 13 localitati. Au fost ucisi 1.375 de porci domestici si au fost afectati 15 porci mistreti.
In cealalta zona a tarii, cea de Sud-Est, au fost afectate judetele: Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov, Buzau si Giurgiu, prezenta virusului fiind confirmata in 194 de localitati. Aici au fost ucisi 54.296 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 11 exploatatii comerciale de mare capacitate, o exploatatie comerciala de tip A si in abatorul apartinand unei ferme, au fost ucisi 178.426 de porci. Totodata, au fost afectati 42 de porci mistreti.
Focarele actuale de infectie cu pesta porcina
In judetul Satu Mare sunt 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti, in Bihor – 28 de focare in gospodariile populatiei si 1 un caz la mistret, iar in Salaj sunt 4 cazuri la mistreti, conform celor transmise de ANSVSA.
In cealalta regiune afectata, in judetul Tulcea sunt 551 de focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 5 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatii comerciale si 34 de cazuri la mistreti, in Braila – 60 de focare in gopodariile populatiei si 6 in exploatatii comerciale, in Constanta – 67 de focare in gospodariile populatiei si 1 caz la mistret, in Ialomita – 111 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti, in Galati – 9 focare in gospodariile populatiei si 1 caz la mistret, in Ilfov – 7 focare in gospodariile populatiei, in Calarasi – 41de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistret, in Buzau – 3 focare in gospodariile populatiei, iar in Giurgiu este un focar in gospodariile populatiei.
Reprezentantii ANSVSA precizeaza ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana si ca toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legie.
Autoritatile indeamna populatia la calm, deoarece pesta porcina africana nu este transmisibila la om si nu il afecteaza pe acesta.