Romanii, prinsi de ANAF cum isi ascundeau veniturile. Diferente uriase intre ce declarau si averi
anaffiscvenituri declaratecontroale anaf
Dupa cum a promis, Fiscul a inceput sa ia la verificat averile reale ale romanilor. S-a constat faptul ca multi dintre conationalii nostri una era ceea ce declarau la ANAF, alta ceea ce au estimat economistii Fiscului.
In urma controalelor efectuate in luna iulie, cand au fost verificate in jur de 200 de contribuabili, spune chiar seful Fiscului, Lucian Heius, au fost descoperite 21,4 milioane de lei, suma ce reprezinta diferente intre veniturile declarate si cele estimate. In euro, suma se ridica la circa patru milioane!
"In luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferente intre veniturile declarate si veniturile estimate de noi. Creantele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe aceasta suma, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferenta a fost gasita la un contribuabil din judetul Iasi, de 11,7 milioane de lei.
Creanta stabilita, respectiv impozitul pe care ar trebui sa il plateasca, este in valoare de 3,5 milioane de lei. In Bucuresti, la un contribuabil, diferenta a fost de 3,5 milioane de lei, creanta stabilita a fost de un milion de lei, iar in Buzau, la un alt contribuabil, diferenta a fost de 3,2 milioane de lei, creanta stabilita a fost de 0,8 milioane de lei.
V-am dat trei cele mai mari diferente si impozite stabilite pe care le au descoperit colegii mei in luna iulie. Deci practic, in aceasta activitate, in luna iulie, 5,9 milioane de lei au fost identificati si urmeaza sa fie achitati sau recuperati catre bugetul de stat", a spus seful Fiscului.
Verificarile efectuate de ANAF vor continua, conform sefului institutiei. Se pare ca obiectivul este de a verifica peste jumatate de milion de contribuabili.
Ce urmaresc inspectorii ANAF, de fapt
Cine este luat in vizor? Ei bine, cei ce fac achizitii insemnate, cum ar fi cumpararea unei case sau a unei masini, risca sa intre in atentia Fiscului. Inspectorii vor verifica daca achizitiile pot fi acoperite de veniturile declarate ale contribuabililor. De exemplu, poate sa "bata la ochi" daca ai salariul minim pe economie, nu ai niciun alt tip de venit, dar cumperi o masina, achitata integral, de 80.000 de euro. Mai rau, daca faci astfel de cumparaturi "extravagante", desi nu nici macar o sursa de venit, nu declari niciun ban catre Fisc, pur si simplu nu figurezi ca muncind pe undeva sau beneficiind de vreun profit al unei investitii, cum ar fi la bursa sau intr-o companie privata.
De asemenea, Fiscul e atent si la romanii care isi finanteaza firmele: "Vedem cum evolueaza banii din conturi. Exista protocoale intre ANAF si bancile din Romania si avem acces la conturile personale. Vedem cu cat ai inceput, la cat s-a ajuns. E un lucru simplu de obtinut.
Mai departe, am verificat, pentru ca in Romania se practica acest lucru, asociati care isi imprumuta propriile societati. Ne-am uitat, si avem bilantul, avem toate datele in bazele ANAF-ului, si am vazut cu cat si-au creditat propriile societati persoanele fizice.
Ne-am uitat dupa aceea cu cat au crescut capitalurile propriilor societati", a explicat seful ANAF, pentru
Digi24.
Exista si o "marja de eroare" acceptata de Fisc
"Facand diferenta intre venitul estimat de ANAF si venitul declarat, trebuie sa se indeplinesca doua conditii. Sa fie mai mare cu 10% decat venitul declarat, si nu mai putin de 50.000 de lei. Este un prag", conform sursei citate.
Foto: pixabay