Romanii NU vor avea caldura cu portia, la iarna. Noi nu vom face economie de energie, ca altii. Anuntul zilei de la Guvern
economisire energiecriza gazelor
In timp ce blocul comunitar ar putea cadea de acord sa reduca consumul de gaz cu 15% in incercarea de a evita o acutizare a crizei energetice in plin sezon rece, Romania ar putea iesi basma curata fara sa fie nevoita sa stranga cureaua consumului. O spune chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Datorita capacitatii noastre de productie, nu vom fi nevoiti sa suferim in urma unei reduceri fortate a consumului de gaz. Conform oficialului de la Palatul Victoria, tara noastra reuseste performanta de a produce noua miliarde de metri cubi de gaz. Consumul e insa ceva mai mare, de 11 miliarde. De asemenea, producem 50-53 terawati de energie electrica si consumam 57 de terawati.
Ministrul a explicat, la
Digi24, ca acea reducere cu 15% a consumului se refera mai exact la o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie. Noi am reusi sa ne asiguram consumul intern pentru consumatorii protejati, fara sa apelam la resurse externe, ceea ce ne ofera stabilitate, o stabilitate la care economii puternice din Europa nici nu viseaza in aceasta perioada dificila a crizei gazului. Practic, gospodariile n-ar avea de ce sa-si faca griji, consumatorii casnici fiind protejati!
Te-ar putea interesa si: Desi nu mai au bani, romanii raman cu speranta: avem incredere mare in economie, fata de cetatenii altor state
"Profilul de productie al Romaniei e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze"
"Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depasim nivelele intermediare – in loc de 46% avem deja 59% de gaz in depozite. Romania isi poate asigura din productia interna toti consumatorii protejati. Lucram pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e sa avem cat mai multe gaze in depozite, sa depasim pragul de 80% in septembrie.
Profilul de productie al Romaniei e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze si din productia interna ne putem umple vara si toamna depozitele ca sa avem la iarna. Acest lucru se si intampla, mergem spre un grad de umplere cat mai mare, sa avem cel putin 90%", a mai explicat ministru.
Intre timp, in alte tari europene care au economii cu adevarat puternice, au inceput sa se aplice planuri de reducere a consumului energetic. In Spania, spre exemplu, va intra in vigoare in cateva zile un
decret ce prevede mai multe masuri de economisire. S-au setat limite la aerele conditionate si la calorifere. Conform noilor prevederi, valabile pana in noiembrie 2023, incalzirea nu ar trebui sa fie setata peste 19 grade Celsius, iar aerul conditionat nu ar trebui sa fie sub 27 de grade Celsius. Masurile se aplica cladirilor publice, centrelor comerciale, cinematografelor, teatrelor, garilor si aeroporturilor.
Foto: pixabay