Romanii invidiaza salariile nemtilor, pana vad cat scot din buzunar la benzina: preturile la pompa au explodat in cea mai bogata tara a UE
benzinamotorinacarburantscumpiripetrolefectele razboiului
Germania, recunoscuta drept motorul economic al blocului comunitar, se confrunta in ultimele zile cu o scumpire accelerata a combustibilului. Se inregistreaza un record negativ la pompa si, conform cifrelor oficiale de la fata locului, benzina a sarit deja de 2 euro pe litru, spre disperarea soferilor.
In general, cand ne gandim la un nivel de trai ridicat, Germania este una dintre tarile pe care o dam drept reper invariabil. Ei bine, e drept ca salariile nemtilor sunt mult mai mari decat la noi si ca starnesc "invidia" romanilor, insa la fel de adevarat este si faptul ca aici costul de trai este si el mai piperat. De la chirii la combustibil, totul e mai scump!
In privinta preturilor de la pompa cel putin, ultima perioada a fost devastatoare pentru nemti.
Benzina in germania a sarit de 2 euro pe litru
Conform cifrelor inaintate de Automobil Clubul German (ADAC), pretul mediu al unui litru de benzina premium de tip E10 era luni de 2,008 euro in timp ce litrul de motorina avea un pret mediu de 2,032 euro.
Evolutia este fulgeratoare, daca tinem cont de faptul ca in luna martie 2021 litru de motorina costa, in medie, 1,315 euro in Germania, in timp ce litru de benzina premium de tip Super E10 costa 1,454 euro.
Din nefericire si pentru soferii romani, nici tara noastra nu e ocolita de scumpirile la pompa. La noi, litrul de benzina si motorina a trecut de 7,2 lei.
Analistii economici pun aceste scumpiri accelerate pe seama conflictului militar pe care
Rusia l-a declansat in Ucraina, dupa ce a invadat tara vecina, pe 24 februarie.
De asemenea, acestea sunt urmarile directe a ceea ce se intampla si pe piata titeiului. Luni, pretul barilului de petrol Brent - de referinta la nivel global - a depasit pentru scurt timp, nivelul de 139 de dolari. Astfel, s-a apropiat periculos de mult de nivelul record din anul 2008. Amintim ca recordul absolut al pretului petrolului a fost de 147,50 de dolari / baril, in cursul crizei financiare din 2008. In cele din urma, dupa acest moment exploziv, pretul petrolului a scazut la aproximativ 130 de dolari.