Romanii, cu salariu minim de 300 de euro, suporta scumpiri mai agresive la facturi decat restul Europei
facturiscumpiriinflatie
Desi suntem printre tarile europene care au cele mai mici salarii minime pe economie, ne putem "mandri", in schimb, cu cel mai agresiv val de scumpiri la facturi. Practic, romanii dupa ce ca erau saraci, avalansa de scumpiri ne-a lovit tot pe noi cel mai puternic.
Ne conturam aceasta concluzie in baza unei afirmatii recente a lui Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei. Oficialul bancii centrale afirma ca, intr-adevar, peste tot se inregistreaza scumpiri in aceasta perioada, doar ca noi suntem un caz aparte, cu scumpiri mai accentuate. La facturi, de exemplu, suportam cea mai grea povara a cresterilor de pret din Europa, desi salariul minim net pe economie in Romania este de aproximativ 300 de euro, in timp ce in marile economii din vest, vorbim despre praguri minime de peste 1.000 de euro.
"Peste tot cresc preturile, dar la noi cresc mai mult tocmai la lucrurile astea esentiale. La noi este mai mare cresterea. Scumpirea facturilor e mai mare decat in toata Europa", a spus oficialul BNR.
"Pentru ca ce vedem? Vedem ca inflatia, care este planetara si noi am importat-o, avem totusi o inflatie de 14,96%. In Statele Unite 9,1% a fost luna iunie si in iulie a scazut la 8,6%. In zona euro e tot asa sub 9%. De unde diferenta? Din modul nerezonabil in care s-a facut liberalizarea la energie in Romania", a mai completat acesta.
"Ce vedem insa daca mergem mai departe si intram in analiza. Vedem ca pentru prima data, cresterile la marfuri alimentare si la marfurile nealimentare se aliniaza atat luna la luna, adica iulie fata de iunie, cat si la iulie fata de decembrie, chiar alinierea aici la iulie fata de decembrie este aproape perfecta si de asemenea aproape perfecta este alinierea an la an. Adica preturile alimentare au crescut in aceeasi masura cu preturile la produse nealimentare. Serviciile raman cu preturile cele mai jos, chiar la jumatate la servicii fata de marfurile alimentare si marfurile nealimentare. Mergem mai departe cu analiza si vedem ca la marfuri alimentare sunt cateva produse de baza care au scumpiri foarte mari. Ce reper avem cand vorbim despre inflatie, 2% pe an. Deci 2% pe an trebuie sa fie de cresterea optima la orice pret. Asta este o axioma deja, nu mai trebuie demonstrata. Toata lumea, din America pana in Japonia, merge cu aceasta axioma. Inflatia buna este inflatia de 2%, nici mai sus, nici mai jos. Cand la paine se duce la 24%, la cartofi la 41%, la ulei la 51% si la margarina la 22%, vedem ca dintr-o data, pe palierul marfurilor alimentare, apare o presiune puternica asupra puterii de cumparare. Cum tot asa o categorie, nu cu 51% si 48% ca la prima categorie, dar cu medii, cu inflatie la 12 luni peste media si a inflatiei generale si a categoriei si aici intra carne 12%, laptele si produse lactate in jur de 16%, branzeturile, in jur de 19 – 20%, untul cu 21%, ouale 18%, zaharul 19%, cafea 16%", a mai spus el.
Totusi, la noi ar fi inceput "dezinflatia"
Cu toate acestea, oficialul priveste destul de optimist catre viitor si tinde sa creada ca am intrat deja pe o panta descendenta privind inflatia, dupa ce aceasta a inregistrat o mica scadere de la 15,1% in iunie, la 15% in iulie.
"Sunt cateva idei care merita sa fie subliniate, incepand cu faptul ca, iata, luna care s-a incheiat nu de mult, luna iulie, a venit cu inflatia in jos, nu cu mult. De la 15,05% in iunie la 14,96% in iulie. Daca e un pas si urmeaza si alti pasi in lunile urmatoare asta inseamna ca am putea spune ca in luna care s-a incheiat, in Romania, a inceput dezinflatia. Spun, am putea spune. Nu ma grabesc sa spun ca asta e realitatea, desi la conferinta de presa de la Banca Nationala, unde a fost lansat Raportul asupra inflatiei, asta este tendinta observata, si anume semestrul II va fi un semestru cu preturile in jos. Banca Nationala a vazut in jur de 14% la sfarsitul anului. Asta inseamna o inclinare foarte mica, dar important ca este inclinare in jos. Nu este o panta urcatoare", a mai tinut sa precizeze oficialul bancii centrale.
Foto: pixabay