Romanii castiga, in mana, 4.000 de lei: aceasta este media salariala la nivel national. Unde sunt cele mai bune salarii, dar si cele mai mici
salariu mediu netsalarii bugetarisalarii
In medie, romanii castigau, in luna aprilie a anului curent, 3.967 de lei net. Vorbim despre o crestere cu 30 de lei fata de luna precedenta. Avem, totusi, domenii de activitate chiar mai bine platite de atat, dar si zone profesionale unde veniturile abia daca ajung la jumatate.
In cel mai recent raport al sau, Institutul National de Statistica ne arata ca
salariul mediu brut a fost de 6.443 lei, in aprilie, cu 42 de lei (+0,7%) mai mare decat in luna martie. De asemenea, referitor la banii care le raman "in mana" angajatilor romani, aflam ca nivelul salarial mediu net a fost 3.967 de lei, in crestere fata de luna precedenta cu 30 de lei (+0,8%).
IT-ul ramane zona unde angajatii castiga cel mai bine
Asa cum ne-am obisnuit deja din toate analizele economice de acest tip, angajatii din IT sunt cei mai bine platiti salariati din tara. Aici, salariile medii nete se situeaza la 9.746 lei.
La polul opus avem industria ospitalitatii. Angajatii din HoReCa sunt remunerat cu cele mai mici salarii din tara, media castigului salarial net fiind de doar 2.120 lei.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 97,9% in luna aprilie 2022 fata de luna aprilie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 97,2% in luna aprilie 2022 fata de luna martie 2022.
Cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat: cu 30,2% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 20,8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 8% si 12% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), transporturi pe apa, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica; intre 3% si 7,5% in alte activitati extractive, telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), alte activitati de servicii.
Si in sectorul bugetar, salariile medii nete au crescut comparativ cu luna precedenta, astfel:
-
administratia publica (+0,7%)
-
sanatate si asistenta sociala (+0,1%).