Romanii care sunt victime ale unui atac cibernetic pot raporta incidentul la numarul unic 1911
securitate ciberneticaconnecting europe facilityfonduri europenetelecomhackeriinternetcyber security
Persoanele fizice, juridice si institutiile publice din Romania vor putea raporta incidentele de securitate cibernetica pe care le-au constatat, la numarul unic de urgenta 1911. Acest numar este activ de joi, costul proiectului fiind de un milion de euro.
Potrivit ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, noul serviciu va fi disponibil non-stop, iar datele colectate privind incidentele de securitate cibernetica vor contribui la elaborarea de strategii nationale in domeniu.
"Pot spune ca e aproape un moment istoric in ceea ce priveste securitatea cibernetica in Romania. Dupa cum anuntat acum cateva zile, astazi, 2 mai, lansam numarul unic 1911, prin Centrul National de Raspuns la Incidentele de Securitate Cibernetica.
Acest numar este apelabil din toate retelele la care pot fi raportate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si institutii publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistenta primara si consiliere pentru diagnosticare si remediere.
De la momentul la care am anuntat ca acest numar va deveni operational, am solicitat conducerii CERT sa extinda numarul la 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, astfel incat sa fim siguri ca putem acoperi nevoia de solicitare a tuturor cetatenilor si a tuturor firmelor din Romania si institutiilor publice care sunt victime ale unor incidente de securitate cibernetica", a spus Petrescu.
Proiectul a fost realizat cu fonduri europene prin programul Connecting Europe Facility
"Proiectul este realizat pe baza fondurilor europene, ce vin din Connecting Europe Facility, si se situeaza undeva la suma de un milion de euro, din care 75% fonduri europene si 25% fonduri bugetare. Acest numar ar fi trebuit infiintat de mai multa vreme. Persoanele fizice si persoane juridice pot apela acest numar unic daca sunt victime ale unui incident cibernetic, pentru ca noi compilam aceste date, le vom analiza si acestea se pot intoarce in Strategii de securitate cibernetica.
Tendinta la nivel european este sa se realizeze tranzitia de securitate cibernetica de la una reactiva la una proactiva", a adaugat seful MCSI.
Datele prezentate joi, in cadrul conferintei de lansare a numarului unic 1911, de ministrul de Resort, arata ca economia globala este prejudiciata, anual, cu 400 de miliarde de euro din cauza criminalitatii cibernetice.
Astfel, se impunea un proiect care sa sustina combaterea acestui fenomen care are proportii insemnate, atat la nivel national, cat si mondial.