Romanii au inceput sa prinda gustul vinului bun
vinvieplantatiecresterelitriproductie
Anul trecut, romanii au consumat cu 15% mai mult vin de calitate, comparativ cu anul 2010. Astfel, numarul insemnelor DOC (Denumire de Origine Controlata) se apropie de nivelul de 32,765 milioane unitati, potrivit datelor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
"Dupa doi ani in care piata de vin a regresat ajungand conform estimarilor noastre la 350 de milioane de euro, anul 2011 a adus o crestere semnificativa pe segmentul vinului de calitate. In ciuda faptului ca anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimtite ameliorari in ceea ce priveste bugetul alocat consumului de produse alimentare, vanzarile de vin de calitate au crescut in Romania in 2011 fata de 2010", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.
Au crescut vanzarile de vin la "trei sferturi"
Conform Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), numarul insemnelor de certificare pentru vinul DOC comercializate de acesta producatorilor de vin de calitate a crescut anul trecut cu 15%, comparativ cu anul 2010, ca volum fiind foarte apropiat de anul 2009 (32.765.000 insemne DOC in 2011 fata de 34.175.000 insemne DOC in 2009).
Acest trend este confirmat de producatori, care au inregistrat cresteri de vanzare ale vinurilor la sticla de 0,75 litri din categoria de pret peste 12 lei la raft.
Producatorii au anuntat cresteri intre 9 si 20%. Aceasta tendinta pozitiva marcheaza anumite caracteristici in evolutia pietei vinului, respectiv cresterea interesului consumatorilor pentru vinul de calitate chiar si in contextul unei perioade economice dificile, progresul calitativ al vinurilor romanesti generat de investitiile semnificative din ultimii ani, aparitia unor mici sau medii producatori de vinuri care genereaza interes in randul consumatorilor si concurenta in piata vinurilor de calitate.
Importuri record din Spania si Italia
O alta tendinta este cea referitoare la vinul de masa, unde, dupa recolta extrem de redusa din anul 2010 (circa 5 milioane de hl de vin, comparativ cu productia 2011 estimata la 6,5 milioane hl), s-au importat cantitati record de vin vrac din tari precum Spania si Italia.
"Acest vin importat a fost cupajat sau nu cu vin autohton, imbuteliat si conform legislatiei comunitare, este vandut ca vin de masa produs in UE. In urma recoltei bune din punct de vedere cantitativ si calitativ de anul trecut, importurile de vin vrac sunt in scadere in ultimele luni, vinul de masa produs fiind intr-o pondere mai mare din struguri autohtoni", a mai spus Gheorghe.
El sustine ca, din acest punct de vedere investitia in vie este o prioritate constanta a Romaniei, idee sustinuta si de cifre: dupa integrarea in UE Romania are o medie de 5.000 de hectare in procesul de reconversiune a plantatiilor cu vita de vie, continuarea acestei masuri de sustinere financiara fiind obiectivul principal in noua Politica Agricola Comuna.