Romania - pepiniera FORTEI DE MUNCA a Uniunii Europene: Exportam MASIV angajati pentru Vestul Europei
uniunea europeanaforta de muncacriza fortei de muncaexodul creierelorlocuri de munca
Romania este cel mai mare exportator de forta de munca din Uniunea Europeana, arata un raport al Comisiei Europene, publicat joi.
Comisia Europeana a publicat
Raportul Anual privind mobilitatea muncii in Uniunea Europeana. Analiza releva faptul ca suntem tara care exporta cel mai mare volum de forta de munca dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Conform raportului, care ia in considerare numai angajatii cu forme legale, 173.000 de români s-au angajat în alte state membre UE în 2018. Numarul acestora este cu atat mai impresionant cu cat, se consemneaza o crestere de nu mai putin de 7 procente fata de anul precedent, 2017.
Principalele sectoare ale ocuparii fortei de munca pentru UE in 2018 au fost, asemanatoare cu anul precedent, productia, comertul cu ridicata si cu amanuntul, constructii si cazare si servicii alimentare si, comparativ cu 2017, s-au putut gasi cresteri semnificative ale persoanelor care lucreaza in sectorul IT (+ 14%), semn ca, pe langa exportul fortei de munca, vorbim si despre asa-numitul "Exod al Creierelor".
Citeste si:
Epidemia ia amploare: 170 persoane decedate si peste 7.000 de cazuri oficiale de infectie
Potrivit analizei, cei mai multi dintre oamenii care au plecat din tarile Estice s-au angajat tari din Vestul Europei, precum: Germania, Marea Britanie, Spania, Italia si Franta.
Expertii europeni mai arata ca, din 2004 pana in prezent, s-a inregistrat o crestere puternica a perioadei de mobilitate. Practic, oamenii care au plecat sa munceasca in tari cu economii mai puternice, raman acolo din ce in ce mai mult timp, iar tendinta de a se intoarce in tara de origine scade de la an la an.
In plus, detasarea lucratorilor - care poate fi considerata o forma speciala de mobilitate pe termen scurt, avand in vedere ca durata medie a detasarii este de trei luni - a fost aproape dublata in volum din 2011 pana in prezent.