Romania, vicecampioana in UE la FRAUDA cu FONDURI EUROPENE
fraudafonduri europenefonduri agriculturafonduri nerambursabile
Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), a prezentat, marti, la Bruxelles, un raport care prezinta situatia fraudelor asupra fondurilor Uniunii Europene. Potrivit acestui raport, Romania ocupa locul al doilea la capitolul frauda cu fonduri europene.
Conform raportului OLAF, agentia comunitara a deschis, numai in ultimul an, 219 investigatii care vizeaza nereguli in ceea ce priveste folosirea fondurilor europene. 167 dintre aceste investigatii au fost incheiate cu emiterea a 256 de recomandari catre autoritatile nationale si comunitare competente, iar OLAF are de recuperat in total 371 de milioane de euro.
Tarile cu cele mai grave probleme in ceea ce priveste fondurile europene sunt Grecia, Polonia, Ungaria, Spania si Romania.
Spania este tara cu cele mai multe nereguli pe segmentul fondurilor europene obtinute pentru agricultura. Aici s-au inregistrat 10.995 de cazuri, reprezentand 22% din totalul celor identificate in blocul comunitar, pentru perioada 2014-2018. Spania este urmata in clasament de Romania, care este pe locul al doilea la capitolul nereguli cu fonduri europene pe segmentul agricol.
La noi au fost inregistrate 5.563 de cazuri. Clasamentul este continuat de Polonia cu 5.103 de cazuri, Italia cu 4.117 de cazuri, Portugalia cu 2.723 de cazuri si Regatul Unit cu 2.596 de cazuri.
La polul opus se afla statele cu cele mai putine cazuri de nereguli in privinta utilizarii fondurilor europene. Aici regasim Luxemburg cu doar doua cazuri, Cipru cu 82 de cazuri si Malta cu 91 de cazuri.
Fondat in 1999, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) este o institutie europeana care se ocupa de protejarea intereselor Uniunii Europene, lupta impotriva fraudei, coruptiei sau a oricarei alte activitati ilegale, inclusiv impotriva celor aparute in cadrul institutiilor europene.
Citeste si:
Consumul populatiei duce PIB al Romaniei in crestere cu 4,7%, in primul semestru din 2019
Tot pe locul al doilea la capitolul frauda cu fonduri europene a iesit tara noastra intr-un alt raport, emis de aceasta data de Curtea de Conturi Europeana, in luna mai.
Potrivit CCE, Romania este a doua tara din UE cu cel mai ridicat nivel al fraudelor, dupa Slovacia, ca procent din fondurile europene primite de statele membre ale UE in perioada de programare 2007-2013.
Raportul arata ca 1,1% din totalul fondurilor europene primite de Romania in cei sapte ani il reprezinta fraudele, in conditiile in care media europeana este de doar 0,44%.
Surprinzator este ca Bulgaria, spre exemplu, are un procent mult mai mic decat al Romaniei, mai exact doar 0,12%, iar Ungaria se pozitioneaza si ea mai bine decat tara noastra, cu 0,04 la suta din totalul programelor de finantare primite.