Romania se afla pe locul 17 in UE la zboruri intarziate si anuale, dupa primele 9 luni ale anului
zboruribrexituniunea europeanaromaniastatistica
Tara noastra ocupa locul 17 la capitolul intarzieri si anulari de zboruri de pe aeroporturi, intr-un clasament care cuprinde statele Uniunii Europene.
Din totalul de 54.200 de zboruri programate in perioada ianuarie-septembrie 2018, in Romania, 11.430 de curse au inregistrat intarzieri mai mari de 15 minute, in timp ce 300 au fost anulate. Astfel, din totalul zborurilor, o pondere de 21,64% au adus neplaceri pasagerilor.
In primul semestru al acestui an, numarul intarzierilor si anularilor s-a triplat comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Germania se afla pe locul intai in UE la capitolul intarzieri si anulari ale zborurilor, aproape 29% dintre cele 630.000 de curse ale companiilor aeriene din aceasta tara s-au confruntat diverse situatii pe aeroporturile din aceasta tara. Clasamentul este completat de Marea Britanie, unde au fost anulate sau au intarziat 25,3% dintre cele 692.800 de zboruri, si Spania, unde au provocat neplaceri 22,5% dintre cele 592.400 de zboruri.
Polonia s-a clasat pe locul 11, 25,4% dintre cele 112.500 de zboruri avand probleme, iar Ungaria s-a clasat pe locul 19, raportand situatii neplacute la 26,3% dintre cele 32.800 de zboruri.
In plus, Bulgaria s-a clasat pe locul 22, 19,7% dintre cele 24.100 de zboruri fiind anulate sau intarziate, iar Slovacia s-a clasat cel mai bine, la coada clasamentului, 19,4% dintre cele 5.200 de zboruri intampinand probleme.
"Anul 2018 a inregistrat un record negativ, fiind anul cu cele mai multe perturbari ale zborurilor la nivel de Europa. Milioane de pasageri s-au confruntat cu intarzieri si anulari ale curselor companiilor aeriene, in special in doua dintre tarile cu cel mai mare trafic aerian, hub-uri pentru intreaga Uniune Europena, Germania si Marea Britanie. Grevele, lipsa pilotilor si conditiile meteo au contribuit la haosul creat pe aeroporturile de pe continent, creand neplaceri pasagerilor", spune Paloma Salmeron, expert AirHelp in drepturile pasagerilor.
Citeste si:
Florin Citu, PNL: Economia Romaniei e in deriva. Bugetul pe 2019 va fi unul de austeritate
Paloma Salmeron este de parere ca situatia se va inrautati in Uniunea Europeana anul viitor, mai ales din cauza Brexit-ului.
"Indiferent de cum vor evolua negocierile dintre UE si Marea Britanie in privinta Brexit-ului, noi solicitam companiilor aeriene sa coopereze si sa-si ajute pasageri, atunci cand acestia se confrunta cu zboruri perturbate. Pasagerilor le recomandam sa verifice cat mai curand daca sunt eligibili pentru compensatii din partea operatorilor aerieni", a spus Paloma Salmeron.
La nivel global, in primele noua luni ale anului, opt milioane de pasageri sunt eligibili pentru a primi compensatii din cauza intarzierilor si anularilor zborurilor. In fiecare an, acest numar continua sa creasca proportional cu perturbarile curselor aeriene la nivel mondial.
Numarul restrans de piloti si capacitatea totala a aeroporturilor, coroborat cu cresterea numarului de pasageri, duc la aparitia de noi riscuri in industria aviatica.