Romania poate pierde fonduri de 9 miliarde de euro, daca nu are grija de Muntii Carpati
muntii carpatiproiectarie protejatafonduri
Romania poate pierde aproximativ noua miliarde de euro in urmatorii 25 de ani, daca nu va lua masuri pentru gestionarea eficienta a ariilor naturale din Muntii Carpati, potrivit unui studiu realizat de Regia Nationala a Padurilor, in parteneriat cu WWF, citat de Agerpres.
In cadrul studiului a fost facuta o evaluare comparativa a doua sisteme de management al ariilor naturale protejate din Muntii Carpati.
Studiul arata impactul economic al acestora asupra unor sectoare economice precum turismul, apele minerale, resursele de apa, agricultura, sivicultura si vanatoarea, pe o perioada de 25 de ani.
Din studiu rezulta ca ariile naturale protejate reprezinta un bun economic important, care asigura un flux de produse si servicii valoaroase din punct de vedere economic si care ar putea genera resurse importante pentru dezvoltarea comunitatilor din proximitatea acestora.
Conform cercetarii, continuarea actualului sistem de gestionare va duce la declinul iremediabil al biodiversitatii biologice si la pierderea unor beneficii importante pentru economia tarii.
Proiectul in cadrul caruia a fost realizat studiul include 22 de arii naturale protejate.
Conform sursei citate, analiza financiara arata ca cele aproximativ 11,4 milioane de lei alocate in anul 2010 pentru cheltuielile de administrare inseamna numai 57% din cei 20,1 milioane de lei, bani care reprezinta nevoile nivelului de baza de administrare a acestora.
Proiectiile realizate arata ca, daca situatia actuala va continua sa se deterioreze, efectele vor insemna pierderi ale economiei nationale de circa noua miliarde de euro in urmatorii 25 de ani, daca estimarile pentru cele cinci parcuri-pilot se extrapoleaza la toate parcurile din Carpatii Romaniei.