Romania ocupa ultimul loc in Indexul european al sistemelor medicale. Suntem depasiti de Bulgaria si Albania
ehciromaniapunctajsistem medicalraportservicii medicale
Romania ocupa ultimul loc in topul celor 35 de tari studiate in editia 2016 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), cu un punctaj de doar 497 de puncte, din totalul de 1.000. Astfel, regiuni precum Muntenegru, Bulgaria si Albania au surclasat tara noastra, care a obtinut, de asemenea, un scor de aproape doua ori mai mic decat Olanda si Elvetia, tarile cu cele mai bune sisteme medicale din Europa.
Raportul cuprinde 48 de indicatori grupati in sase categorii: drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea (timpii de asteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite si extinderea lor, preventia si farmaceuticele. Combinatia acestor indici - obtinuti din studii si baze de date internationale si din chestionare administrate asociatiilor de pacienti - isi propune sa descrie felul in care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.
La capitolul sumelor pentru sanatate alocate pe cap de locuitor, cu putin sub 500 de dolari, Romania a depasit doar Albania, in vreme ce Bulgaria si Ungaria au obtinut punctaje mai ridicate. Cele mai bune note au fost obtinute de Norvegia, care aloca de aproape 10 ori mai multi bani decat noi, iar Elvetia si Luxemburg de aproape 9 ori.
Un adevarat semnal de alarma este dat de faptul ca mortalitatea infantila nu se afla in scadere. Romania ocupa la aceasta categorie primul loc, , cu peste opt decese la mia de nou-nascuti. Ne urmeaza Macedonia si Bulgaria, in timp ce in tarile nordice sau cele din vest raportul de doar doua decese la o mie de nasteri.
Raportul mai semnaleaza probleme si pe categoria transplanturilor. . In cazul transplantului de rinichi, de exemplu, suntem tot la coada clasamentului, cu doar 12-13 cazuri efectuate, in medie (media se face raportat la un milion de locuitori) pe an, in timp ce Spania,
Olanda si Franta se apropie de 60 de cazuri (la un milion de locuitori).
In ceea ce priveste rata avorturilor, doar Bulgaria a obtinut un punctaj mai mic decat Romania. Sistemul medical romanesc inregistreaza o rata de 400 de avorturi la o mie de nou-nascuti. Doar in Bulgaria sunt mai multe cazuri decat la noi, in timp ce in tari cu politica stricta anti-avort, precum Polonia, Irlanda, Malta si Cipru rata este aproape zero. Media europeana este de sub 200 de avorturi la fiecare o mie de copiii nascuti.
De asemenea, EHCI arata o rata ridicata a consumului de medicamente si in special de antibiotice. Iar asta, fie din cauza unei lipse de informatie in ceea ce priveste consumul de medicamente si efectele acestuia, fie din cauza unor recomandari pentru o medicatie nepotrivita.