Romania, o forta energetica: putem dormi linistiti, la iarna criza ne va ocoli
criza energeticadepozite gaz
Romania pare sa faca o veritabila demonstratie de forta in plina criza energetica. Guvernantii nostri se lauda ca avem depozitele de gaz aproape pline si, prin urmare, nu avem motive de ingrijorare cu privire la ceea ce se va intampla in sezonul rece, chiar daca previziunile pentru Europa sunt ingrijoratoare, in ansamblu.
Conform celor mai recente declaratii facute de ministrul Energiei, Virgil Popescu, Romania s-a miscat bine si a reusit sa acumuleze stocuri insemnate de
gaz in depozitele nationale.
Mai precis, la aceasta ora vorbim despre un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 79%. Scopul autoritatilor este ca, pana la finele saptamanii, sa ajungem la 80%!
Practic, am atins pragul minim aprobat in noul regulament stabilit la Bruxelles, ne mai transmit oficialii nostri.
"As vrea sa va spun ca astazi am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze in depozite si estimam ca pana la sfarsitul saptamanii acesta va depasi pragul de 80%, prag minim aprobat in noul regulament al Comisiei Europene.
Asa ca Romania, cum v-am mai spus, tinand cont si de profilul de productie si de consum, se afla pe un grafic si pe un trend accelerat de crestere si pregatire pentru programul de iarna", a spus ministrul Energiei, miercuri, la Palatul Victoria.
"Pretul gazului natural la 200 de euro fata de 20 de euro vi se pare pret de piata? Este un pret foarte mare, crescut si tinut artificial de speculatiile gazului rusesc", a mai punctat oficialul.
Pe de alta parte, oficialul a vorbit si despre reuniunea extraordinara a ministrilor Energiei din UE, mentionand ca pozitia Romaniei a fost una ferma si implicata, noi chiar am venit cu ideea de a impune o plafonare nu doar pe pretul gazelor rusesti, ci una extinsa, care sa previna o eventuala explozie a preturilor gazelor provenite din alte surse.
"Romania nu s-a opus plafonarii pretului gazului rusesc. Romania a propus o plafonare mai larga, inclusiv a pretului gazului rusesc, pe piata europeana, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine pretul gazului de pretul energiei electrice, e clar ca trebuie sa avem un plafon, un pret mult mai mic al gazului. Ori, daca plafonam doar o parte din piata si cealalta piata este lasata libera, exista riscul la un moment dat ca cererea sa fie mai mare decat oferta si sa creasca pretul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul romanesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG-ului. Si propunerea a venit, si credeti-ma ca va fi luata in calcul. Mai multe state au propus acest lucru", a spus ministrul Popescu, in cadrul aceleiasi interventii de miercuri.
Foto: freepik.com