Romania numara 576 de persoane infectate cu virusul COVID - 19 si 73 de vindecari
cazuri coronavirus romanianumar cazuri covidraspandire coronavirus romaniavindecare coronavirus romania
Grupul de Comunicare Strategica a anuntat ca, pana astazi, 23 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus).
Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate si externate (51 la Timisoara, 17 la Bucuresti, 3 la Craiova, unul la Constanta si unul la Iasi).
Pana astazi, 23 martie, 4 persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 si cu boli cronice preexistente, internate in spitale din Bucuresti, Craiova Iasi si Suceava, au decedat.
De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte
143 de noi cazuri de imbolnavire. Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 5 ani si 76 de ani.
Unul dintre cazuri este cel al unui detinut care, in data de 11 martie 2020, a fost transportat de la Politia Capitalei la Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava pentru probleme medicale.
In urma testarii realizate astazi, 23 martie, acesta a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Detinutul a fost izolat inca de la momentul incarcerarii, iar, la testarea realizata pe 11 martie 2020, pentru depistarea unei posibile infectii cu COVID-19, rezultatul a fost negativ.
La ATI, in acest moment, sunt internati 15 pacienti, din care 7 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este buna, stationara.
Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata, sunt 5.066 de persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID - 19. Alte 72.247 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 11.223 de teste, din care 277 in unitati medicale private.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 1.073 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 5.134 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.
Pana in prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost intocmite 141 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodata, Politia si Jandarmeria au aplicat 665 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea masurilor de izolare/carantina.
De asemenea, cu ocazia formalitatilor de intrare in tara, Politia de Frontiera a intocmit 4 dosare penale, in care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 326 Cod Penal.
Pana la data de 22 martie 2020, au fost raportate 141.858 de cazuri in UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elvetia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Italia, Franta, Germania, Spania si Regatul Unit.
118 persoane plasate in carantina institutionalizata in baza Ordonantei Militare nr.2
De la intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 2 si pana in prezent, au fost plasate in carantina institutionalizata 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare.
De asemenea, doua persoane aflate in carantina au parasit locatia in care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusa masura carantinarii pentru o noua perioada de 14 zile.
Din aceasta seara, in intervalul orar 22.00-06.00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa numai pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.
Dupa ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la solicitarea autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe proprie raspundere si actul de identitate, dupa caz. Declaratia pe propria raspundere poate fi completata si olograf.