Romania nu mai e granarul Europei, intr-un moment in care puteam da lovitura pe piata externa
granarromaniaagricultura
Anul acesta, Romania ar fi avut o sansa imensa de a se impune pe piata externa a exporturilor de cereale, dat fiind contextul geopolitic trist al razboiului din Ucraina, care a afectat puternic lanturile de aprovizionare care plecau din tara vecina catre intreaga lume. Doar ca seceta, care face ravagii, ne va reduce drastic recolta din toamna.
Porumbul, cel mai exportat produs agroalimentar romanesc, va fi deosebit de afectat de conditiile meteo nefavorabile de peste vara. Din cauza lipsei apei din sol, riscam sa exportam cu 2 milioane de tone mai putin porumb in acest an comercial.
Romania este cel mai mare mare exportator de porumb al blocului comunitar, conform datelor oficiale ale institutiilor europene, in primele 11 luni ale anului comercial 2021-2022, noi am fost reponsabili de 68% din exporturile de porumb ale intregului bloc comunitar.
Aproximativ 400.000 de hectare sunt afectate de seceta, in 34 de judete din tara
Din pacate, situatia urmeaza sa se inrautateasca, din cauza secetei care a facut ravagii pe sute de mii de hectare de teren agricol din tara. Mai exact, potrivit datelor de la Guvern, la nivelul intregii tari avem deja aproximativ 400.000 de hectare afectate de seceta.
Cele mai recente date de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale indica 386.900 hectare afectate, in 34 de judete: Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Suceva, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea.
Din suprafata totala, 01.089 ha au fost cultivate cu grau si triticale, 30.805 ha cu orz, orzoaica, ovaz, secara, 30.758 ha cu rapita, 70.754 ha cu porumb, 5.177 ha cu soia, 866 ha cu mazare, 32.946 ha cu floarea soarelui, 5.990 ha cu plante furajere si 8.335 ha cu alte culturi.
Foto: freepik