Romania, la un pas sa piarda finantarea europeana. CE decide daca inchide robinetul cu bani
fonduri europenefonduri nerambursabilestat de dreptcoruptiecomisia europeana
Comisarul european Corina Cretu avertizeaza ca Romania este la un pas sa piarda finantarile europene, din cauza ca nu a indeplinit toate cerintele impuse de Comisia Europeana.
Dintre cele 22 de cerinte impuse Romaniei de Comisia Europeana, Romania a respectat 17. Aceste masuri vizeaza imbuntatarirea transportului rutier, feroviar, dar si domeniul achizitii publice. "Si aici este, intr-adevar, o mare problema pentru dumneavoastra, stiti foarte bine ca achizitiile publice afecteaza pe orizontala toate proiectele. Infrastructura in inovare si cercetare - suntem pe punctul de a ridica aceasta conditionalitate ex-ante. In domeniul deseurilor ramane o problema majora si a administratiei publice", a precizat Corina Cretu.
Comisarul european a spus ca, in cateva luni, Comisia Europeana va decide daca taie sau nu finantarile pentru tara noastra.
"Comisia este in prezent in contact cu autoritatile romane privind actiunile intreprinse pentru indeplinirea conditiilor ex ante restante. S-au inregistrat progrese importante, in special in sectoarele cercetare si transport. Mai raman multe de facut. Dupa cum stiti, esecul de a intreprinde actiuni in vederea indeplinirii acestor conditionalitati ex-ante constituie baza pentru suspendarea platilor in functie de prioritatile programelor in cauza.
In lunile urmatoare, Comisia isi va elabora avizul final cu privire la fiecare conditionalitate ex ante, hotarand fie sa se indrepte spre suspendare, fie sa declare ca planul de actiune este indeplinit" - a declarat comisarul european Corina Cretu, pentru
hotnews.ro
Citeste si: Guvernul adopta o noua RECTIFICARE BUGETARA vineri, dupa MOTIUNEA de CENZURA
Romania risca sa piarda finantarea si din cauza coruptiei
De asemenea, la inceputul acestui an, oficialii europeni au adoptat un act normativ care prevede ca UE poate ingheta fondurile europene pentru statele care nu respecta principiile statului de drept.
Legea va intra in vigoare pana cel tarziu in anul 2021.
”Trebuie sa ne bazam pe faptul ca instantele sunt independente in statele membre, ca statul de drept functioneaza, ca tribunalele nu pot fi influentate. Nu este vorba de sanctiuni, ci de protectia banilor, a fondurilor europene”, a spus atunci Gunther Oettinger, comisarul European pentru Buget.
Pe langa Ungaria si Polonia, care au fost avertizate ca inregistreaza deviatii de la normele statului de drept, a fost avertizata si Romania.
Paradoxal, fix europarlamentari ai acestor state au transmis un semnal negativ vizavi de noua lege.
”Daca Uniunea Europeana devine o putere care ocupa alte state, are o atitudine colonialista, cred ca organizatia trebuie sa fie parasita”, a spus Stanislaw Zoltek, europarlamentar polonez.
”Daca doriti ca maine sa votam acest raport, sa votam mai intai ca mecanismul de cooperare si verificare sa fie pentru toate statele. Implementati-l si la d-voastra acasa!”, a declarat si Gabriela Zoana, europarlamentar roman, din partea PSD.
Citeste si:
Atentie, soferi: O saptamana de RESTRICTII de CIRCULATIE pe Valea Oltului