Romania intra fara buget in luna martie. Presedintele, fara multe optiuni in fata propunerilor PSD
buget 2019bugetul romanieisesizare ccrrevocare kovesisuspendare presedinte
Curtea Constitutionala a Romaniei a ales ziua de 6 martie pentru a dezbate sesizarea presedintelui Klaus Iohannis impotriva Legii bugetului de stat pe 2019. Astfel, intram in a treia luna a noului an, fara buget national.
Pe langa analiza asupra constitutionalitatii proiectului de buget pe 2019, judecatorii CCR vor lua in discutie si sesizarea sefului statului pe Legea de adoptare a plafoanelor.
Ambele sesizari au fost trimise vineri la CCR de Administratia Prezidentiala, dupa ce presedintele a anuntat de dimineata ca va ataca bugetul pe 2019, pe care l-a numit "bugetul rusinii nationale".
"Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR", a anuntat seful statului, intr-o scurta declaratie de la Cotroceni.
In cadrul aceleiasi declaratii, seful statului a spus ca PSD incearca sa politizeze sistemul judiciar si ca guvernarea partidului a esuat.
"In spitale, probleme peste probleme. Educatia este subfinantata. Economia Romaniei este bulversata, mai ales dupa OUG 114, data in mare taina la sfarsitul anului trecut.
De autostrazi nici nu poate fi vorba. Despre justitie? Intreaga guvernare PSD a avut obiectivul clar de a pune mana pe Justitie, de a politiza Justitia pentru ca ei sa isi rezolve dosarele penale", a afirmat Iohannis.
Totodata, seful statului a acuzat PSD ca nu guverneaza pentru romani, ci pentru Liviu Dragnea.
Klaus Iohannis, fara multe optiuni in fata propunerilor PSD
Seful statului avea doar trei optini in privinta adoptarii bugetului, fie il accepta, fie il trimitea la revizuire in Parlament, fie sesiza CCR. Cum prima varianta iese din calcul, dat fiind faptul ca Iohannis spune ca acest buget este unul de austeritate, ca blocheaza investitiile si doar deserveste partidele politice, in detrimentul cetateanului, mai ramaneau viabile doar ultimele doua optiuni.
De asemenea, retrimiterea bugetului in Parlament avea sanse minime sa schimbe cu adevarat ceva, fiindca, dupa cum bine stim, majoritatea parlamentara este formata din social-democrati, partid care alcatuieste si Executivul ce a intocmit proiectul.
In ultima instanta, CCR pare singura sansa a lui Iohannis de a demonstra ca bugetul are aspecte de neconstitutionalitate, acesta fiind de altfel singura perspectiva din care CCR analizeaza proiectul. Totusi, sa nu uitam ca si majoritatea judecatorilor CCR au fost propusi de PSD sau de aliati ai acestora.
Ramane de vazut care va fi decizia si motivatia Curtii Constitutionale, insa, in cele din urma, presedintele va fi nevoit sa adopte forma finala a bugetului, in caz contrar riscand suspendarea, din nou, asa cum s-a intamplat cand a refuzat sa o revoce pe Kovesi de la sefia DNA.