Romania, in top 10 cele mai bune state europene pentru a deschide un business
deschiderea unei afaceribusinessantreprenoriat
Deschiderea unui business presupune respectarea anumitor norme juridice, comerciale, culturale, economice, care difera de la o tara la alta. In timp ce unele tari sunt mai prietenoase si au reguli mai relaxate, in altele birocratia da mari batai de cap celor care vor sa se intre in afaceri.
Tide, principalul furnizor de servicii bancare digitale pentru intreprinderi si freelenceri din Marea Britanie, a analizat gradul de dificultate pe care il resimt antreprenorii la inceput de drum, in functie de tara in care incearca sa isi deschida o afacere.
Conform acestei analize, Romania se afla pe pozitia a 10-a in Uniunea Europeana, fiind evaluata cu 73 de puncte din 100.
Cu alte cuvinte, antreprenorii nu intampina foarte multe piedici atunci cand pleaca la drum intr-o afacere.
Cel mai bine, insa, pare sa le mearga celor care se orienteaza pentru o afacere in Marea Britanie. Acesta este ocupanta primului loc al clasamentului. Specialistii spun ca aici antreprenorii beneficiaza de foarte multe "usi deschise" atunci cand pornesc un business. Marea Britanie se bucura de o economie mare, de o rata mica a somajului si e caracterizata de usurinta cu care se poate incepe si conduce o afacere. Nu in ultimul rand, spun expertii, Regatul Unit are cele mai mici costuri asociate cu demararea unei afaceri, adica zero, fiind la egalitate cu Slovenia.
Pe locul al doilea se afla Irlanda, urmata de Olanda, Danemarca si Estonia.
Clasamentul este completat, pe pozitia a sasea de Suedia, urmata de Franta, Slovenia si Lituania.
In cele din urma, Romania ocupa locul 10 al clasamentului, cu 73 de puncte din 100.
Sfaturi pentru viitorii antreprenori: Ce aspecte trebuie analizate, inainte de a pune bazele unei afaceri
Reprezentantii Tide dau si cateva sfaturi antreprenorilor care cauta o tara in care sa se lanseze in business. Pentru o orientare mai buna, spun expertii, trebuie sa tineti cont de particularitatile afacerii pe care o veti dezvolta. De exemplu, daca veti avea nevoie permananta de a recruta, orientati-va catre state ale caror piete ale muncii au talente disponibile. Adica luati in calcul acele state care nu se confrunta cu fenomenul "exodului creierelor".
Ratele somajului, saturatia de noi intreprinderi in domeniul respectiv de activitate, usurinta de a face afaceri si nivelul de egalitate de remunerare intre femei si barbati sunt alti factori pe care trebuie sa ii luati in calcul, inainte de a deschide o afacere intr-o anumita tara.
La fel de importante sunt si ratele de impozitare sau costurile infiintarii unei afaceri.
Topul Tide a fost realizat dupa analiza indicatorii nationali de performanta pentru 28 de tari europene, inclusiv PIB-ul, rata somajului si aspectele practice ale infiintarii unei companii.