Romania, in faliment: 43 de orase au ramas fara bani de salarii si nu mai pot sustine cheltuielile serviciilor publice
cheltuielibugetrectificare bugetaraoraselocalitatisalariiserviciiaorasociatia oraselor (aor) din romaniafonduri
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, marti seara, ca 43 de orase din Romania au ramas fara bani de salarii, insa situatia lor economica este atat de dificila, incat primariile nu isi mai permit nici unele servicii publice, precum iluminatul stradal sau incalzirea in unitatile de invatamant.
In acest moment, 43 de orase nu mai pot asigura platile catre angajatii din sistemul public, iar primariile pot suspenda oricand anumite servicii pentru cetateni, tot din lipsa de fonduri, atrage atentia prim-ministrul Ludovic Orban.
Insa premierul da asigurari ca situatia va fi remediata printr-o Ordonanta de Urgenta, care va redistribui fonduri catre localitatile care nu mai au buget pana la finalul anului.
"La Asociatia Oraselor mi-au spus foarte clar ca 43 de localitati nu au bani sa termine bugetul. (...) O sa le dam prin intermediul ordonantei de urgenta de rectificare, de aia am demarat discutiile cu asociatiile autoritatilor locale, ca sa stim foarte clar cum prevedem sume care sa le permita sa inchida anul.
Sunt 43 de orase care nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de functionare, pot sa ramana fara lumina pe strazi, nu mai au bani sa plateasca indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati, ca au fost transferate anul acesta la localitati fara sa le transfere si resursele financiare", a declarat Orban, marti seara, la Romania TV.
Orban a mai precizat ca reprezentantii Asociatiei Oraselor i-au recomandat ca bugetele locale sa fie bazate pe o suma minima stabilita pentru fiecare locuitor. Astfel, bugetele ar urma sa fie adaptate si personalizate in functie de prioritatile si necesitatile fiecareia, dar si in functie de numarul de locuitori.
De asemenea, Asociatia Oraselor a sustinut necesitatea stabilirii cat mai rapide a unui calendar concret de aprobare a Legii Bugetului pe anul 2020, in care sa fie inclusa si asigurarea finantarii serviciilor publice care functioneaza in aproape toate unitatile din mediul urban, care deservesc, pe langa locuitorii acestor UAT-uri si pe cei din comunele invecinate (licee; spitale; crese; servicii de evidenta informatizata a persoanei; case de cultura; centre permanente pentru persoane in varsta si alte servicii sociale; politie locala; gropi ecologice sau statii de transfer s.a.).
AOR: Noi nu avem posibilitatea ca in aceste orase sa acoperim cheltuielile curente, vorbim despre incalzirea in scoli, despre iluminatul stradal, despre salarizarea personalului
Informatia lansata de Orban conform careia 43 de orase se afla intr-o situatie critica, a fost confirmata si de catre presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, dar si de catre presedintele executiv. Acestia au declarat pentru Mediafax ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza abordarii "nedrepte"a fostului ministru de Finante, Eugen Teodorovici.
"Noi avem 25 de orase, care, si dupa rectificare, au un buget minim de functionare de sub 1.000 de lei de locuitor si avem promisiunea ferma a primului ministru ca, in cadrul celei de-a doua rectificari, niciunul dintre cele 25 nu va fi sub suma de 1.000 de lei de locuitor. In afara de asta, pregatim o discutie cu ministrul de Finante pentru bugetul anului viitor si aici avem asigurat ca se va avea in vedere faptul ca orasele, municipiile resedinta de judet, municipiile in general, dar si unele comune, au servicii cu care deservesc si localitatile din jur”, a declarat Madalin Ady Teodosescu, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, la finalul discutiilor.
"Daca la inceputul anului trecut pentru fiecare comuna s-a asigurat prin lege, deci in luna martie cand a fost aprobat bugetul, minimum 1.000 de lei ca buget de functionare, oraselor si municipiilor nu li s-a asigurat un buget de functionare. In felul acesta, 45 de orase si cinci municipii au avut bugete minime de functionare, sub 1.000 de lei pe cap de locuitor.
Nici macar dupa rectificare, ministrul n-a vrut sa tina cont de interventiile noastre si, in felul acesta, alte 25 de orase din cele 45, au ramas in continuare cu mai putin de 1.000 de lei pe cap de locuitor", a declarat Ionel Chirita, presedintele executiv al Asociatiei Oraselor (AOR) din Romania.
"Deci aceste 25, plus alte 18 orase sunt intr-o situatie total dificila, de aceea am cerut premierului si ministrului de Finante sa gaseasca solutii pentru a acoperi strict cheltuielile pentru functionare. Deci noi nu avem posibilitatea ca in aceste orase sa acoperim cheltuielile curente, vorbim despre incalzirea in scoli, despre iluminatul stradal, de salarizarea personalului. Sigur vom fi pusi in situatia in care vom fi in conflict cu furnizorii de servicii. Localitatile cu cel mai mic buget sunt Balan din Harghita, Podul Iloaiei din Iasi, Dabuleni din Dolj sau Filias", a mai spus oficialul AOR.