Romania e plina de tineri someri. Totusi, cei ce muncesc vor sa fie angajati usor si platiti foarte bine
somerisomajrata somajuluisomaj tineri
E o veritabila misiune imposibila sa-i multumesti pe tinerii angajati ai zilelor noastre. Asteptarile salariale sunt uriase, in pofida lipsei de experienta sau uneori de studii in vreun domeniu de activitate, multi preferand sa stea acasa, pe banii parintilor sau diverse ajutoare si indemnizatii, pana cand apare "oferta de nerefuzat".
Unul din cinci tineri ai Romaniei este somer, ne indica un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs. In randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, rata somajului a ajuns la 22%!
Cine "se aventureaza" totusi in campul cu flori al muncii cauta joburi bine platite, unde sa fie angajati cat mai usor, chiar daca nici studiile necesare nu le au la baza, nici vorba despre experienta.
Conform reprezentantilor platformei, un tanar aplica, in medie, la 9 joburi, preponderent in Retail, E-commerce, Call Center, Turism sau HoReCa.
Tinerii se declara nemultumiti de faptul ca sunt platiti foarte prost la inceput de cariera, iar banii nu le ajung.
"Principalul motiv este ca salariile pentru joburile de la inceput de drum sunt prea mici pentru a acoperi nevoile tinerilor, asa cum declarau 64% dintre respondentii celui mai recent sondaj bestjobs efectuat in randul publicului 18-24 de ani.
Astfel, 40% dintre ei ajung sa-si inceapa cariera intr-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesita un anumit set de abilitati, doar pentru a castiga un salariu mai bun si experienta in CV”, potrivit BestJobs.
Multi tineri studiaza "una" si ajung sa faca "alta". Nu e normal, spun specialistii in HR
"In mod normal, alegerea carierei ar trebui sa fie strans legata de domeniul studiat, astfel incat traseul profesional sa fie unul coerent. Din pacate, pentru multi nu este asa. Tinerii candidati descopera rapid ca ofertele salariale sunt sub nivelul asteptarilor lor, cerintele sunt prea mari, iar mediul de lucru este adeseori stresant in cadrul domeniilor pentru care s-au pregatit academic.
In acest context, aleg solutia mai usoara, care de cele mai multe ori se rezuma la un job mai bine platit intr-un domeniu precum Comert sau HoReCa, unde salariile oferite nu depind la fel de mult de setul de abilitati sau de vechimea in munca.
Acest scenariu este nefavorabil pentru piata muncii in general, intrucat nivelul de cunostinte academice si dorinta de a evolua in domeniul studiat se dilueaza in timp, creand o distanta tot mai mare intre experienta aplicata si cerintele sectorului respectiv”, spune Ana Visian, marketing manager bestjobs.
Foto: unsplash.com