Romania, din nou pusa intr-o lumina proasta in fata economiilor europene: 4,4 miliarde de euro sunt in joc
deficit de cont curentcontul curentdeficit comercialeurostat
Din pacate, o noua analiza a Oficiului European de Statistica (Eurostat) arata faptul ca Romania, impreuna cu alte cateva economii din regiune, inregistreaza cifre nu tocmai favorabile, in privinta deficitului de cont curent.
Conform Eurostat, tara noastra, alaturi de Belgia, Grecia si Polonia, inregistreaza cele mai mari deficite de cont curent din cadrul Uniunii Europene.
In cazul Romaniei, este vorba despre 4,4 miliarde de euro, in timp ce deficitul Belgiei e ridica la minus 6,2 miliarde de euro, cel al Greciei la minus 5,2 miliarde de euro si, in cele din urma, al Poloniei cu minus 4,7 miliarde de euro. In total, in perioada octombrie - decembrie 2021, un numar de 13 state membre ale UE au inregistrat un excedent de cont curent.
In trimestrul patru din 2021 UE a inregistrat cele mai mari excedente de cont curent pe relatia cu Marea Britanie (46,80 miliarde de euro), SUA (24 miliarde de euro), Elvetia (22,6 miliarde de euro), Canada (5,3 miliarde de euro), Brazilia (cinci miliarde de euro), Hong Kong (4,7 miliarde de euro), Japonia (3,3 miliarde de euro) si India (1,5 miliarde de euro).
Per ansamblu, UE are un excedent de cont curent de 49,6 miliarde de euro
La nivelul intregii Uniuni Europene,
Eurostat consemneaza existenta unui excedent de cont curent de 49,6 miliarde de euro (1,3% din PIB) in trimestrul patru din 2021. Prin comparatie, in trimestrul patru din 2020, blocul comunitar inregistra un plus de 125,4 miliarde de euro (3,6% din PIB).
Precizam faptul ca deficitul de cont curent ( sau deficitul comercial, asa cum mai este cunoscut), reprezinta un indicator de masurare a comertului unui stat. Acesta indica ca valoarea bunurilor si serviciilor importate este mai mare decat valoarea bunurilor si serviciilor exportate.