Romania, din nou in strada pentru apararea Justitiei: Mii de oameni au protestat in marile orase ale tarii
proteste justitieproteste piata victoriei 2019protest 2019protest magistarti 2019
Duminica seara, mii de romani s-au mobilizat la proteste in aproape toata tara, in semn de solidaritate cu magistratii care au decis sa-si suspende activitatea pentru cateva zile, saptamana viitoare. Nemultumirile oamenilor sunt legate de noile modificari aduse Justitiei de Guvernul PSD-ALDE.
Update: A fost o seara a constiintei civice pentru romani si Romania. O seara in care, gerul de afara nu a reusit nici de aceasta data sa doboare patriotismul din protestatari. Zeci de mii de oameni au cerut la unison independenta sistemului judiciar, oprirea coruptiei, demisia lui Tudorel Toader si Liviu Dragnea, precum si demisia intregului aparat executiv.
Zeci de mii de oameni au cantat imnul Romaniei, cu speranta in suflet ca ei, acolo, in strada, vor reusi sa puna o caramida la viitorul copiilor lor, la fel cum parintii lor au facut la Revolutia din '89. E un paradox trist al unei natii care parca e blestemata de aceasta vesnica iesire in strada. De ce e nevoie de atata sacrificiu, efort, grija permanenta, teama a cetateanului? De ce trebuie cetateanul sa pazeasca tara precum cainele lup stana cu oi? De ce ne trezim peste noapte cu Legile Justitiei modificare, cu noi reguli pentru magistrati, cu cartile facute pentru mai marii coruptiei din tara? De ce nu e altfel?
Nu e altfel pentru ca prezenta la vot e mai redusa decat cea din strada. Desi este onorabil si reprezinta un drept bine meritat, a iesi in strada fara sa si participi la vot nu e tocmai solutia cea mai buna. Protestele schimba si ele, ce-i drept, uneori lucrurile, insa poate ar fi mai bine sa instalam in functii de la bun inceput persoanele, partidele care consideram ca ne reprezinta cel mai bine interesul colectiv, ca sa nu fie apoi nevoie de manifestatii, de violenta si asa mai departe.
Sa luam aceasta tema de gandire si sa analizam importanta votului la momentul oportun si sa nu mai fim fideli mentalitatii "daca votul meu ar schimba ceva, nu as mai avea voie sa votez" ... Sa incercam ...
Update: In tara au fost cel putin la fel de multi oameni ca in Capitala. Cele mai mari manifestatii au fost in SIbiu si Cluj, peste 5 mii de oameni in fiecare. Au fost proteste insa si in Iasi, Brasov, Timisoara, Oradea si Galati.
La ora 21.00, protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile si au cantat imnul national.
Intre oamenii din Piata Victoriei s-a aflat si poeta Ana Blandiana.
Pe una dintre cladirile din jurul Pietei Victoria a fost proiectat mesajul: "Asta este tara noastra, nu este mosia voastra”
Update: Update: Si la Cluj s-au strans aproape o mie de oameni. Oamenii strigă "Magistrati, nu cedati", "Tudorel, demisia", "Greva generala'' si ''Anticipate''.
Update 20:40: La protestele din Piata Victoriei a iesit si Dacian Ciolos, impreuna cu presedintele USR, Dan Barna.
"E important sa folosim, in acest moment, toate mijloacele legale si democratice pe care le avem ca sa blocam ceea ce aceasta majoritate politica face, si anume sa duca Romania, incet-incet, in exteriorul Uniunii Europene”, a spus Dacian Ciolos.
Numarul participantilor la protestul fata de modificarea Legilor Justitiei, desfasurat duminica seara in Piata Victoriei, a ajuns la aproape 15.000, in zona fiind impuse restrictii de trafic pe mai multe artere rutiere. De asemenea, jandarmii au montat garduri de protectie in jurul zonei din centrul Pietei.
Update 20:00 Aproximativ 12.000 de persoane protesteaza in acest moment in Piata Victoriei Oamenii spun ca nu pot accepta ca Executivul sa modifice la cateva luni Legile Justitiei, si regulile dupa care se ghideaza procurorii si judecatorii.
"Este revoltator si dureros ce se intampla in Romania in acest moment. Am obosit de 2 ani sa fim la proteste si sa ne tot luptam cu mastodontul acesta de coruptie ..." spune o protestatara.
"Vrem ca magistratii sa-si desfasoare activitatea independent de sistemul politic. Nu ne dorim sa ajunga sub papucul politicienilor", spune alt protestatar, pentru Realitatea TV.
"Guvernul ne ia cu doua maini ceea ce ne da cu o mana", spune un alt protestatar prezent la protest.
Numarul protestatarilor este in permanenta crestere, atat in Bucuresti, cat si in celelalte mari orase ale tarii: Iasi, Oradea, Galati, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava, Bacau.
"Nu mai vrem sa fim generatia de sacrificiu", spun protestatarii din iasi. Tot la Iasi, oamenii au scris pe pancarte "
PSD, Ciuma rosie", sau "
Dragnea, la inchisoare".
Update: La ora 19:00, aproximativ 5.000 de oameni protesteaza in Piata Victoriei.
Politistii au oprit circulatia in zona Guvernului. De asemenea, alte cateva mii protesteaza si in restul tarii, impotriva abuzurilor pe care Guvernul le face asupra Justitiei, spun acestia. Manifestantii cer abrogarea OUG 7 care modifica legile justitiei, dar si demisia Guvernului si alegeri anticipate.
In jur de 4.000 de oameni manifesteaza si la Sibiu, 3.000 de oameni erau la Cluj-Napoca, dar sunt proteste si la Iasi, Timisoara, Brasov, Oradea, Galati.
Manifestantii striga "Romania, trezeste-te!”, dar au si multe mesaje impotriva PSD. S-a strigat "Demisia”, dar si "Abrogati, apoi plecati!”, referire la OUG 7, care modifica legile justitiei.
Miscarile civice Coruptia Ucide, Geeks for Democracy, Initiativa Romania si Rezistenta au anuntat un protest pentru duminica, intre orele 18:00 si 23:59, in Piata Victoriei, impotriva OUG care modifica legile justitiei. La protest si-au anuntat participarea si parlamentarii USR.
De asemenea, filosoful Mihai Sora a anuntat ca va participa la protestul anuntat duminica seara, in Piata Victoriei, fata de OUG pe legile justitiei si indeamna la o participare cat mai mare. „Buna dimineata, oameni buni! Soare cu dinti la Bucuresti, minus patru grade, o lumina toscana, nicio adiere de vant”, a scris Sora sambata pe Facebook. El a anuntat ca duminica seara va fi in Piata Victoriei: „Ne vedem maine seara in Piata Victoriei: cata frunza, cata iarba, toate firicelele de praf din acest colt de tara”.
Magistratii din Capitala si din mai multe orase ale tarii au protestat, vineri, fata de modificarile aduse legilor justitiei, cerand independenta sistemului judiciar.
Totodata,
activitatea parchetelor va fi suspendata in semn de protest cateva zile, saptamana viitoare, in orase precum Constanta, Pitesti, Iasi si Timisoara.
Magistratii anunta ca nu negociaza cu Guvernul. "Orice dialog referitor la OUG 7 trebuia initiat anterior emiterii"
Premierul Viorica Dancila a invitat reprezentantii asociatiilor de magistrati si ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discutii privind Legile Justitiei. Magistratii spun ca aceasta nu este o tema care sa permita "negocieri" si ca, in orice caz, discutiile ar fi trebuit sa aiba loc inainte de adoptarea OUG 7, nu dupa.
Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania”, Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si Asociatia "Initiativa pentru Justitie” atrag atentia ca independenta justitiei nu se negociaza si ca orice dialog referitor la adoptarea Ordonantei de Urgenta nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, nu post factum, singura solutie existenta acum fiind abrogarea imediata si in integralitate a actului normativ in cauza.
Asociatiile magistratilor fac apel la Consiliul Superior al Magistraturii sa nu trimita reprezentanti la discutia propusa de catre premierul Viorica Dancila. "Independenta justitiei nu se negociaza! Orice dialog referitor la adoptarea Ordonantei nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura solutie aflata in acest moment la indemana legiuitorului (fie el si delegat) fiind abrogarea imediata si in integralitate a actului normativ in cauza”, afirma cele trei asociatii intr-un comunicat.
Acestea reitereaza faptul ca Guvernul si Parlamentul au refuzat constant sa ia in considerare argumentele si solutiile constitutionale prin care sa respecte conventiile internationale la care Romania a aderat, transmise in ultimii doi ani de corpul magistratilor, care s-au opus initiativelor legislative intr-o majoritate covarsitoare (peste 90% dintre judecatori si procurori), iar adoptarea unor modificari ale legislatiei privind organizarea judiciara, prin Ordonante de urgenta ale Guvernului, fara respectarea unor rigori minime de transparenta decizionala si fara consultarea reala si efectiva a corpului magistratilor este contrara angajamentelor internationale ale Statului roman.
"Inainte de a proceda la invitarea asociatiilor profesionale ale magistratilor la discutii generale, in contextul protestelor publice masive organizate de magistrati pentru respectarea statului de drept, Guvernul Romaniei avea obligatia de a da o minima dovada de respectare a recomandarilor din Raportul Comisiei Europene dat publicitatii in luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Venetia din octombrie 2018, precum si a concluziilor si recomandarilor raportului GRECO din martie 2018, a caror punere in practica era posibila cu ocazia interventiilor legislative prin care s-au adus modificari legilor justitiei.
"Guvernul are obligatia de a lua masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa in scopul suspendarii imediate a punerii in aplicare a dispozitiilor din legile justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente criticate de Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO, revizuirea acestor acte normative urmand a fi realizata prin discutii profesioniste si concrete, iar nu prin consultari formale, stabilite la pranzul de week-end si fara o agenda serioasa”, se arata in comunicat.
Asociatiile cer modificari ale sistemului judiciar
De asemenea, solicitam Guvernului Romaniei sa abroge imediat OUG nr.77/2018, precum si prevederile referitoare la reorganizarea Inspectiei Judiciare care intaresc nejustificat atributiile inspectorului-sef. Dialogul loial si constructiv intre puterile statului poate avea loc doar in momentul in care sunt indepartate din legislatie dispozitiile care submineaza independenta justitiei si principiile statului de drept.
Nu in ultimul rand, adresam un apel Consiliului Superior al Magistraturii si altor asociatii profesionale sa nu trimita reprezentanti la aceste intrevederi propuse (la care, in mod surprinzator, nu au fost invitati Presedintele ICCJ sau Procurorul General al Romaniei), cat timp nu se contureaza o agenda concreta cu privire la modul in care Guvernul Romaniei se angajeaza sa transpuna imediat coordonatele trasate de entitatile internationale indicate”, se mai arata in comunicat.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, DIICOT si DNA critica Ordonanta de Urgenta 7/2019, care modifica Legile Justitiei
Motivul protestelor din marile orase ale tarii este, dupa cum am vazut deja, OUG 7/2019, actul normaltiv prin care Guvernul PSD-ALDE intervine din nou asupra sistemului Judiciar.
Desi mii de oameni isi manifesta nemultumirea in strada, iar magistratii au anuntat la randul lor suspendarea activitatii in semn de protest, acestia nu sunt sigurii care considera ca OUG 7 este distructiva, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, DIICOT si DNA criticand la randul lor modificarile aduse Justitie.
Modificarile aduse legilor Justitiei contravin arhitecturii institutionale stabilite prin Constitutie, a anuntat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism (DIICOT), referindu-se la OUG 7/2019.
"In urma consultarilor procurorilor prezenti in cadrul Adunarii Generale, acestia au decis in unanimitate ralierea si sustinerea punctelor de vedere emise de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Sectia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in sensul ca modificarile aduse legilor Justitiei contravin arhitecturii institutionale stabilite prin Constitutie si ar pune Ministerul Public in imposibilitatea de a-si realiza atributiile specifice, prevazute de Constitutia Romaniei si legile organice”, subliniaza DIICOT.
De asemenea, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita Guvernului Dancila sa revina de indata asupra Ordonantei care modifica Legile Justitiei, inainte ca aceasta sa produca efecte negative iremediabile. Intr-un comunicat, presedintele UNJR, Dana Garbovan, demonteaza pe capitole Ordonanta lui Tudorel Toader.
"Ordonanta de Urgenta 7/2019, ce aduce modificari legilor Justitiei, adoptata de Guvernul Dancila in data de 19.02.2019, intempestiv si fara minime consultari, contine o serie de prevederi care incalca principiul separarii carierei judecatorilor de cea a procurorilor si modifica conditiile de accedere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezentand un pas enorm inapoi fata de forma anterioara a statutului acestor doua profesii”, spune presedintele UNJR Dana Garbovan.
Klus Iohannis: "Guvernul incearca sa politizeze sistemul judiciar".
Nici seful statului nu a ramas pasiv la OUG 7, acesta declarand vineri ca
PSD incearca din nou sa politizeze sistemul judiciar prin aceasta actiune, scopul fiind de a scapa unii politicieni de problemele pe care le au cu legea.
"Educatia este subfinantata. Economia Romaniei este bulversata mai ales dupa Ordonanta 114, data in mare taina la sfarsitul anului trecut. De autostrazi nici nu poate fi vorba. Despre justitie ... pai intreaga guvernare PSD a fost un asalt asupra justitiei si a statului de drept din Romania, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mana pe justitie, de a politiza justitia, ca ei sa-si rezolve dosarele penale", a spus presedintele.
Seful statului a mai adaugat ca: "De fapt PSD nici nu guverneaza pentru romani si Romania. PSD guverneaza pentru Dragnea. PSD e incompetent si incapabil sa conduca Romania".
Tot vineri, Klaus Iohannis a anuntat ca va trimite proiectul de buget intocmit de PSD-ALDE la CCR, refuzand sa il promulge. Seful statului a spus ca acest buget este unul al "rusinii nationale" si ca deserveste bunastarii PSD, nu cetatenilor.
"Despre buget?! Bugetul - rusinii nationale, asta este bugetul propus pentru 2019, bugetul rusinii nationale ... Este un buget nerealist, supraevaluat si intarziat. Cu acest buget, PSD incearca sa acopere nereusitele multiple din timpul guvernarii de pana acum. Ei l-au numit "bugetul investitiei" si asta e prima mare minciuna din buget. Toata lumea s-a intrebat de ce a intarziat PSD bugetul 3 luni de zile, fiindca trebuia prezentat pe 15 ianuarie in Parlament. Pai va spun eu de ce l-au intarziat: ei nu vor sa se realizeze investitii, pentru ca nu au bani, de asta au intarziat bugetul cu trei luni de zile", a adaugat presedintele in conferinta de presa de vineri.
"Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR", a anuntat seful statului, intr-o scurta declaratie de la Cotroceni.
Citeste si:
Romania intra fara buget in luna martie. Presedintele, fara multe optiuni in fata propunerilor PSD
Sursa foto: stiripesurse.ro